Dimiteix el ministre d'Ecologia francès acusat de pagar-se "luxes" amb diners públics

La setmana passada el digital 'Mediapart' havia revelat diversos casos de malversació del mandatari

Era una de les grans apostes del president francès, Emmanuel Macron. La seva missió era clara: pilotar el gir ecològic del govern de França i fer-lo arribar a bon port després de la dimissió, fa gairebé un any, de l'anterior ministre de Medi Ambient, Nicolas Hulot. Però François de Rugy, fins aquest dimarts ministre de Transició Ecològica i número dos de l'executiu de Macron, ha presentat la dimissió arran de la polèmica sorgida al voltant dels luxosos sopars que va oferir com a president de l'Assemblea Nacional amb diners dels contribuents, i de les costoses obres de renovació del seu pis ministerial, que ara haurà de deixar.

L'escàndol va ser revelat la setmana passada pel diari digital 'Mediapart', que va publicar l'existència d'aquests fastuosos sopars i altres suposats excessos del polític a càrrec dels diners dels contribuents. 

"Els atacs i el linxament mediàtic que ha sofert la meva família fan que hagi de prendre la decisió necessària", ha argumentat De Rugy a través d'un comunicat difós a la seva pàgina de Facebook. Anteriorment havia utilitzat aquesta mateixa xarxa social per defensar-se de les informacions de 'Mediapart' i per qualificar-les de "mentides tendencioses". Malgrat la renúncia al càrrec, el ja ex ministre de Transició Ecològica continua argumentant que la informació del portal francès no era correcta. De fet, en la mateixa publicació de Facebook en què ha anunciat la dimissió -que ja ha sigut acceptada pel primer ministre de França, Édouard Philippe-, De Rugy ha anunciat una demanda per difamació contra el mitjà de comunicació.

"La mobilització necessària per defensar-me fa que no estigui en condicions d'assumir amb tranquil·litat i eficàcia la missió que em va encarregar el president de la República i el primer ministre", s'ha justificat. Sigui com sigui, la seva renúncia significa un altre cop dur per a l'administració Macron. 

Les informacions de 'Mediapart'

A principis de la setmana passada, 'Mediapart' va publicar una desena de fotos de sopars celebrats i organitzats per De Rugy i la seva parella a la residència que tenia assignada com a president de l'hemicicle francès. A les imatges se'ls veia envoltats d'una decoració luxosa, i a taula es podien identificar grans llagostes i ampolles de vi valorades en 500 euros. 

Malgrat els diversos signes d'ostentació que al·legava el digital, De Rugy va assegurar que s'ajustaven del tot a les seves funcions de representació pública. Però la polèmica no va acabar aquí. En una altra publicació, 'Mediapart' va difondre l'elevat cost de la renovació de l'apartament privat del ministeri. Segons la informació, el polític es va gastar uns 63.000 euros, de les arques públiques, per tornar-ne a pintar i canviar la moqueta, el parquet i els banys. A més, va instal·lar un gran vestidor que, suposadament, hauria costat uns 17.000 euros.

A De Rugy també se li va retreure haver llogat a Nantes, al nord de França, una casa que, per les seves condicions preferencials, només podia ser ocupada per persones amb un nivell de renda limitat, perquè es tractava d'un habitatge social. Les acusacions no es van aturar: suposadament hauria celebrat un sopar de lobbistes del món de l'energia que ell mateix hauria demanat que no figurés a la seva agenda oficial. 

Tant el govern francès com l'Assemblea Nacional havien obert investigacions per aclarir els fets. La dimissió de François de Rugy ha arribat abans que se'n sàpiguen les conclusions.