Trump reclama "algun tipus de càstig" per a les dones que avorten i després es fa enrere

El candidat republicà defensa que es castigui el metge després de les crítiques. Hillary Clinton qualifica la proposta d'"horrible i reveladora"

L'aspirant republicà a la Casa Blanca Donald Trump ha defensat aquest dimecres imposar "algun tipus de càstig" a les dones que avortin. Trump, que es declara a favor d'il·legalitzar els avortaments –excepte en certs casos–, s'ha expressat així durant una entrevista en què li demanaven que definís quines conseqüències tindria aquesta prohibició. Les seves paraules han desencadenat una onada de crítiques que l'han portat a matisar que s'hauria de castigar el metge que practiqui l'avortament, tot i que ha assegurat que la seva posició "no ha canviat". 

L'avortament és legal als Estats Units des d'una sentència del Tribunal Suprem del 1973. Oficialment, el partit republicà en reclama la il·legalització, però tendeixen a demanar responsabilitats penals per al metge i no per a la dona.

Durant l'entrevista, després de diversos intents per evitar la pregunta, el magnat va acabat dient: "La resposta és que hi ha d'haver algun tipus de càstig" per a la dona. No obstant això, ha assegurat que no té una opinió sobre quin tipus de mesures s'haurien de prendre i ha reconegut que es tracta d' una qüestió "molt complicada".

Després d'aquests comentaris, la campanya de Trump –molt impopular entre l'electorat femení– ha emès un breu comunicat als mitjans en què ha assenyalat que el tema de la prohibició de l'avortament i dels possibles càstigs a la dona "no està clar i que ha de ser traslladat de nou als estats" perquè s'hi posicionin. En altres ocasions, el precandidat a la Casa Blanca havia expressat el seu suport que hi hagi excepcions a l'avortament en cas de violació, d'incest o quan la vida de la mare corri perill.

Sigui com sigui, els comentaris de Trump han provocat reaccions immediates, com la del seu rival per la candidatura republicana John Kasich, que s'ha mostrat totalment en contra de castigar la dona per avortar. "Crec que segurament Donald Trump trobarà una forma de dir que no va dir això o que se'l va citar incorrectament, però [...] no crec que sigui una resposta apropiada", ha dit Kasich a la MSNBC.

La favorita en el bàndol demòcrata, Hillary Clinton, ha reaccionat a través de Twitter: "Quan penses que no pot ser pitjor. Horrible i revelador", ha dit en relació amb les paraules de Trump.