ESTATS UNITS

Trump sedueix amb un discurs antiimigració

El magnat novaiorquès segueix guanyant adeptes entre els republicans amb una retòrica incendiària

Donald Trump ja ha demostrat que no és una flor d’estiu. El magnat immobiliari i celebritat televisiva no sols manté el lideratge a les enquestes de les primàries republicanes sinó que en les últimes setmanes ha ampliat la distància sobre els rivals. Tot i que encara falta un any per a la celebració de la convenció republicana i moltes coses poden canviar, Trump ha sabut seduir l’electorat conservador amb un discurs directe, antiimmigració i antiestablishment.

Aquest multimilionari de 69 anys va utilitzar la immigració per guanyar el suport de votants republicans des del seu primer discurs, durant l’anunci de la seva candidatura presidencial. Sense cap pudor, ha posat en el mateix sac delinqüents i immigrants, i ha promès una vegada i una altra que si aconsegueix arribar a la Casa Blanca construirà un mur més gran a la frontera de Mèxic i deportarà els més d’11 milions d’indocumentats que viuen al país.

Trump fa gala del seu èxit com a home de negocis, i es considera un outsider de la política que no té pèls a la llengua. “No tinc temps per ser políticament correcte”, va afirmar en el primer debat presidencial republicà. Els seus partidaris adoren el seu estil, que creuen fresc i autèntic. Els seus detractors, en canvi, el troben arrogant i perillós.

El malson del Partit Republicà

Els analistes i estrategs electorals continuen insistint que Trump no guanyarà les primàries republicanes. “És una aventura de principi de temporada per a moltes persones”, escriu el professor de la Universitat de Virgínia, Larry Sabato, en una de les seves anàlisis setmanals sobre la política nord-americana. I afegeix que cal recordar que “poques persones estan parant atenció a la cursa presidencial”.

Sabato, com altres analistes, admet que la campanya de Trump pot perjudicar les opcions republicanes de recuperar la Casa Blanca el 2016. Per a les elits del Partit Republicà, el multimilionari novaiorquès és un malson. Ningú no esperava que aconseguís liderar les enquestes tant de temps ni tampoc que segrestés la campanya. A més, els preocupa perdre el vot dels llatins, cada cop més important per guanyar unes presidencials, per les seves diatribes contra els immigrants i, en particular, els mexicans.

“Els votants llatins no oblidaran que Trump promou fanatisme i odi”, va assegurar ahir al programa matinal de la NBC Jorge Ramos, el periodista estrella llatí de la televisió Univision que va ser expulsat d’una conferència de Trump a principis de la setmana passada.

De moment, Trump ja ha aconseguit marcar l’agenda de les primàries i ha forçat els seus oponents a posicionar-se en el debat migratori. La seva proposta per denegar la ciutadania a fills d’immigrants sense papers nascuts als Estats Units ha obligat els altres candidats presidencials republicans adoptar poscions més escorades a la dreta. I la seva utilització de l’expressió despectiva “nadons ancorats” per a aquests fills d’immigrants és part del vocabulari de la campanya conservadora. Fins i tot, l’altre favorit de la cursa, l’exgovernador de Florida, Jeb Bush, casat amb una mexicana i amb posicions moderades sobre immigració, ha radicalitzat el seu missatge.

Suport del Tea Party

Trump obté cada cop més suport entre els votants afins al Tea Party gràcies el seu discurs antiimmigració. Aquest cap de setmana ha participat en la convenció anual d’aquest moviment ultraconservador, que es va celebrar a Nashville, Tennessee, i va aconseguir ser el candidat més votat en una mostra interna de l’organització.

“Estimo el Tea Party. La gent del Tea Party és increïble. Treballa de valent i estima el seu país, i només rep cops dels mitjans -va dir-. No sabeu el poder que teniu”.

Trump continua, doncs, sumant adeptes i acaparant els mitjans. Les seves reiterades declaracions incendiàries contra els immigrants, contra Mèxic, contra veterans de guerra com el senador republicà John McCain, o insults contra les dones no li han passat factura. I, per tant, el magnat que repeteix més d’un cop que no pot ser comprat com tots els polítics perquè és ric vol lluitar fins al final.