Abusos, amenaces de violació, misogínia i racisme a Scotland Yard

Un informe sobre la policia de Londres afegeix pressió a una força que ja està a l'ull de l'huracà pel Partygate

4 min
Aspecte de la seu del Now Scotland Yand al centre de Londres

LondresMisogínia, discriminació sexual, racisme, missatges sobre pallises i violacions de dones, sobre la mort de nens negres i sobre l'Holocaust. Scotland Yard, la Policia Metropolitana de Londres (Met), no aixeca el cap. Després de les crítiques rebudes per, en primer lloc, la manca d'acció en relació amb els escàndols del Partygate i per, en segon lloc, la intervenció a destemps que va impedir que dilluns passat es publiqués sencer l'informe de la funcionària Sue Gray sobre la disbauxa a Downing Street, la Policia Metropolitana de Londres ha rebut les duríssimes crítiques del comitè que vetlla pels estàndards ètics del comportament dels agents.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Una investigació independent oberta el 2018 sobre nou denúncies diferents contra membres del cos ha posat al descobert un munt de pràctiques irregulars. La gran majoria, però no només, van tenir lloc a la comissaria de Charing Cross, a tocar de Trafalgar Square, el centre de la capital britànica.

L'inici de la recerca es remunta a les al·legacions contra un agent que, presumptament, va mantenir relacions sexuals amb una dona "vulnerable" en una habitació dins d'una comissaria. Els càrrecs, però, mai no es van poder demostrar. Amb tot, es va començar a estirar el fil i, dels catorze policies investigats, dos han sigut acomiadats per faltes greus, cosa que els impedeix tornar a ingressar en cap altre cos de policia del país; dos altres han dimitit i altres deu s'han enfrontat a diferents mesures disciplinàries. D'aquests deu, nou segueixen exercint funcions policials i un treballa en la secció de personal. El més greu, possiblement, és que un dels sancionats per haver participat en xats amb els continguts descrits anteriorment va ser promocionat al grau de sergent.

Encara que la Policia Metropolitana de Londres té una plantilla de 43.000 homes i dones, i catorze és un mínim estadísticament inapreciable, l'informe de l'òrgan regulador indica que creuen "que aquests incidents no són aïllats o simplement el comportament d'unes quantes pomes podrides". En altres paraules: n'hi ha més però la cultura de l'encobriment fa difícil posar ordre dins de la casa.

Entre les evidències que han sortit a la llum hi ha missatges intercanviats entre agents amb un alt contingut sexual, violent o discriminatori, que van ser defensats pels oficials sota investigació com a "bromes". Per exemple, en alguns se suggeria que els membres del cos assistissin a un popular festival de la ciutat disfressats de coneguts delinqüents sexuals. També s'enviaven missatges en grups de WhatsApp i Facebook al·lusius a violacions de dones i es feien comentaris homòfobs, misògins, racistes i discriminatoris contra persones discapacitades. Mesquites de la ciutat o el moviment Black Lives Matter van ser també objectius dels infractors. I referències a l'Holocaust eren igualment recurrents.

Tant l'alcalde de la ciutat, Sadiq Khan, com la ministra de l'Interior, Priti Patel, han expressat la seva repulsa a les irregularitats descobertes, tot i que han volgut insistir que es tracta de fets que van tenir lloc entre el 2016 i el 2018 i que, des d'aleshores, s'han posat mesures per evitar que es repeteixin. Segons va informar The Guardian dijous passat, Khan ha advertit la comissionada i número 1 de la policia, Cressida Dick, que li retirarà la confiança si no hi posa remei. Dick és la cap de la força des del 2017.

Plou sobre mullat, però, i la teulada de Scotland Yard té moltíssimes filtracions. L'any passat Londres va viure el tràgic homicidi d'una dona de 33 anys, executiva de publicitat. Sarah Everard va ser assaltada, segrestada, violada i finalment assassinada per l'agent de la policia metropolitana Wayne Couzens, de 49 anys, condemnat ja a cadena perpètua pel crim. Tres dies abans dels fets, el 28 de febrer, el policia havia sigut denunciat per exhibició indecent en un restaurant de menjar ràpid al sud de Londres. L’Oficina Independent de Conducta Policial (IOPC), el mateix organisme que ara ha posat sobre de la taula les irregularitats a Charing Cross, encara investiga dos agents de la Met per esbrinar com van gestionar l'acusació i si la van menystenir, amagar o rebutjar perquè l'implicat també era policia.

A més, una protesta posterior d'uns centenars de dones contra l'assassinat, que va tenir lloc encara durant el confinament de l'hivern passat, va ser tractada amb una brutalitat policial que va rebre enormes crítiques per part de l'alcalde Khan i també de la ministra de l'Interior. La cap Cressida Dick va argumentar que les lleis anticovid impedien les reunions a l'exterior.

El futur de Johnson

D'altra banda, la ministra, Priti Patel, va comparèixer dimecres passat davant del Comitè Parlamentari d'Afers Interiors per denunciar implícitament la comissionada Dick com a responsable de les "errades de lideratge", que tenen lloc, va dir, "a tot arreu" de l'escala de comandament. La BBC ha informat dels moviments d'Interior per procedir al recanvi de Cressida Dick arran del feminicidi de Sarah Everart i la resposta policial a la manifestació en protesta convocada durant el confinament. La manca de candidats dins del mateix cos del gust de Patel i de Khan va impedir-ne el relleu.

Ara, l'advertiment de l'alcalde de Londres i les passades crítiques auguren un canvi imminent al davant de Scotland Yard. Però mentre no arriba, el cos perd prestigi i un llençol en cada bugada. Per aquesta raó, per intentar recuperar una mínima confiança de l'opinió pública, és tan important donar màxima transparència a la investigació del Partygate. El primer ministre, Boris Johnson està presumptament implicat almenys en quatre de les dotze festes que s'investiguen. El seu futur depèn, més que mai, de la Met.

stats