Internacional 09/01/2019

Acord per repartir els 49 nàufrags atrapats al Mediterrani central

Podran desembarcar a Malta després que vuit estats els hagin acceptat. Han passat setmanes al mar

Cristina Mas
1 min
Una de les dones rescatades amb el seu fill a bord del 'Sea-Watch 3'.

BarcelonaLa UE ha assolit finalment un acord per trobar una sortida per als 49 nàufrags rescatats per les ONG alemanyes Sea-Watch i Sea-Eye que esperaven en alta mar des del 22 i el 29 de desembre. Durant totes aquestes setmanes cap país els ha ofert un port segur. Els migrants podran desembarcar finalment a Malta, després que vuit països acceptin acollir-los: són Alemanya, França, Portugal, Irlanda, Luxemburg, Holanda, Romania i Itàlia.

Ho ha anunciat el govern de Malta. L'acord també inclou la relocalització d'un centenar de migrants rescatats per les forces armades de Malta en els últims dies. També es retornarà una cinquantena de migrants de Bangladesh que també van ser rescatats per l'exèrcit maltès. El govern de Malta ha aclarit, però, que els dos vaixells de les ONG hauran d'abandonar immediatament les aigües territorials del país tan bon punt els migrants siguin desembarcats.

"La UE ha decidit alliberar els 49 ostatges. Després de 19 dies al mar, els nostres convidats finalment podran arribar a un port segur. És un reconeixement del fracàs dels estats, la política no s'ha de fer a expenses de gent en peril. Gràcies a tots els que heu estat al nostre costat aquests dies".

L'ONG alemanya ha recordat que una trentena de ciutats es van oferir a acollir els nàufrags.

El comissari d'Immigració Dimitris Avramopoulos ho ha celebrat:

stats