Amèrica Llatina

L'escàndol dels Rolex acorrala la presidenta del Perú

La policia irromp a casa de Dina Boluarte en una investigació per enriquiment il·lícit

ARA
2 min
La presidenta del Perú, Dina Boluarte, mentre parla durant una roda de premsa a Lima, Perú.

BarcelonaEl partit d’esquerres Perú Lliure ha presentat aquest dissabte una moció de censura contra la presidenta Dina Boluarte, exmembre de l’organització, després que la policia escorcollés la seva residència i el palau de govern en una investigació per enriquiment il·lícit. La moció ha obtingut el suport de 26 dels 130 diputats del país.  

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Boluarte està a l’ull de l’huracà pel cas dels rellotges de luxe i joies que suposadament no va declarar. En concret es tracta d’una col·lecció de quinze rellotges de luxe que, segons una investigació periodística, Boluarte ha portat en diferents actes oficials des de mitjans del 2021, primer com a vicepresidenta de Pedro Castillo i després com a cap d’estat. Entre ells hi ha un Rolex valorat en 19.000 dòlars. Cap dels rellotges consta en les declaracions de béns de Boluarte corresponents a aquests anys, tot i que la legislació del país obliga a declarar els béns superiors a 2.300 dòlars, siguin adquirits o regalats. Ni la presidenta ni el govern n’ha aclarit l’origen. Un dels advocats de Boluarte ha arribat a afirmar en una entrevista radiofònica que potser es tracta del regal d’un “fan enamorat”.

La policia i un equip fiscal van irrompre divendres a la nit a casa de Boluarte i van rebentar-ne la porta, després de trucar-hi insistentment sense rebre resposta. Cinc hores més tard es van traslladar al palau de govern. 

Motivació política

En un missatge televisat al país, Boluarte ha comparegut envoltada dels membres del govern per enunciar un “atac sistemàtic” contra la seva persona, que considera “un atac a la democràcia i a l’estat de dret”, perquè provoca “inestabilitat política, social i econòmica”. Boluarte ha insitit que la policia “no va donar temps” als seus familiars perquè es llevessin i es vestissin per obrir-los la porta de la residència. “Des de quan un sector de la premsa es preocupa pel que porta o no porta una presidenta?”, ha dit. “Espero que no sigui un tema sexista o de discriminació”, ha afegit

El govern també ha considerat “inconstitucional” l’escorcoll policial a la residència de la presidenta i a la seu del govern. Dimecres la Fiscalia havia denunciat que Boluarte obstaculitzava la investigació perquè no atenia als requeriments, però la presidència va assegurar que el personal havia recollit la citació per la mandatària per divendres i que n’havien demanat una reprogramació, que va ser rebutjada. En tot cas, sembla que els ulls continuaran posats als canells de la presidenta.

stats