Moments 'robats' de la cimera Kim-Trump

Motoko Rich / 'The New York Times'

El president dels Estats Units va treure un iPad i va mostrar al líder de Corea del Nord un divertit tràiler al més pur estil de Hollywood sobre el futur que li esperava al seu país. Eren imatges de jets de combat i llançaments de míssils tallats amb escenes de nens ballant, fotografies de pizza casolana i gronxadors sobre gratacels. Clarament no va ser una reunió ordinària la cimera històrica que els dos líders van celebrar dimarts a Singapur.

Una vegada més, ningú pensava que la trobada històrica entre el president nord-americà, Donald Trump, i el líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, seria una cimera convencional. La reunió entre aquestes dues figures –una, exestrella de 'talk shows' televisius, i l'altra, un dictador que tortura i empresona milers de ciutadans i fins i tot va ordenar l'execució del seu propi oncle i mig germà– va incloure tics teatrals. 

El vídeo de l'iPad es completava amb una veu sorollosa i una banda sonora en què descrivia les ofertes que té Kim, però sense fer cap esment de l'arsenal nuclear nord-coreà o de les sancions que ha rebut el seu règim: "Pot abraçar la pau i gaudir de la prosperitat com mai ha vist" o avançar  cap a "més aïllament".Abans de la reunió, Kim va mostrar una cara amable i relaxada quan es va fer una selfie amb el líder de Singapur, com si es tractessin de germans sortint de festa nocturna. Ja durant la reunió, Trump va deixar que Kim donés una ullada dins la limusina presidencial, el Cadillac conegut com la Bèstia, i durant un segon semblava que el nord-coreà fes l'intent d'entrar-hi.  I abans de l'acte de la signatura de l'acord de la cimera, un empleat nord-coreà amb guants de làtex semblava netejar i inspeccionar la ploma que utilitzaria Kim. Cap assistent de la Casa Blanca va fer el mateix per Trump.

Malgrat que la declaració no va suposar cap avançament substancial en els esforços de desnuclearització de Corea del Nord, la reunió va estar carregada d'un enorme simbolisme. Per a Kim es tractava de la legitimació 'de facto' de Corea del Nord en l'escena internacional, un cop d'efecte magistral per trencar el seu aïllament. Per a Trump, en canvi, era una oportunitat per reclamar el seu lloc en la història com el primer president nord-americà capaç d'asseure's amb un líder nord-coreà a la mateixa taula.

Tot i que els dos països no tenen relacions diplomàtiques formals, tota la posada en escena representava una reunió entre dos iguals, des de la fila de banderes nord-americanes i nord-coreanes situades al darrere dels líders quan es van saludar després d'una entrada conjunta a la sala .

Una cortesia gairebé indecent

L'òptica de Trump estrenyent la mà de Kim, somrient i descrivint el "vincle molt especial" que els uneix, suposava un enorme contrast amb la presència de Trump en la cimera del G-7 del cap de setmana anterior al Canadà, on Trump va atacar els socis més antics i estrets dels Estats Units.

La reunió de Kim amb Trump, a l'illa turística de Sentosa, a l'extrem sud de Singapur, també tenia un gust decididament diferent a la primera reunió de Kim a l'abril amb el president sud-coreà Moon Jae-in a Panmunjom, ciutat a la frontera entre les dues coreanes. En aquella trobada, en què es va  preparar aquest de Singapur, va deixar també moltes imatges d'harmonia i bromes alegres entre els líders. La posada en escena de la trobada de Trump i Kim no semblava tan sofisticada, tot i que va tenir moments clarament espontanis que van augmentar l'espectacle.

El joc de la cimera va arrencar la nit anterior a la trobada, quan Kim va sortir de l'hotel després d'un dia tancat ocupat en la preparació de les carpetes, i va fer una visita turística per Singapur. Kim s'allotjava al Marina Bay Sands, un hotel propietat de Sheldon G. Adelson, un ferm aliat de Trump, i des que va posar un peu a terra va estar saludant animadament els vianants que el reconeixien. Tot plegat van ser mostres que Kim, de 34 anys, s'esforça a agradar i mostrar el seu aspecte més tendre i personal.

Al matí de la reunió de la cimera, el dia va començar amb una tempesta de tuits de Trump contra els que va anomenar "ressentits i perdedors" i va declarar: "Estarem bé! Fa poc més de 20 minuts he conegut Kim". Això feia presagiar un bon ambient.

Kim va entrar primer a l'hotel. Tot i que és venerat com una deïtat a casa seva, com que és més jove que Trump va cedir l'honor al president nord-americà d'arribar l'últim pel respecte a l'edat que regeix a la cultura coreana. La primera encaixada de mans entre tots dos va ser davant de la filera de sis banderes de cada país.

Tal com va tenir en la seva reunió amb Moon a Panmunjom, Kim portava un auster vestit d'home d'estil Mao de color negre, mentre que Trump es va decidir per una americana negra i corbata vermella, amb un pin de la la bandera dels Estats Units a la solapa esquerra. El llenguatge corporal dels dos dirigents va deixar entreveure que Trump havia assumit el paper reverencial d'una persona més gran que el seu interlocutor, ja que va ser el primer que va allargar la mà per donar-li a Kim, que es va mostrar sensiblement nerviós. 

Un acord no escrit

El menú de la trobada va consistir en confitat de costella de vedella, porc cruixent amb salsa agredolça i estofat cogombre de Corea. "Tothom té una bona fotografia?", va preguntar als fotògrafs que cobrien l'acte per assegurar-se que tenien una imatge dels plats. "¿Estem molt atractius i prims? Perfecte". Era impossible saber què pensava en aquell moment Kim, que va mantenir el rostre impertèrrit.