ESTATS UNITS - COREA DEL NORD
Internacional 13/06/2018

El resultat de la cimera Kim-Trump: un acord no escrit

Estats Units aturarà les maniobres amb Seül i confia que Cora del Nord destruirà les bases nuclears

Sònia Sánchez
3 min
El líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, i el president dels EUA, Donald Trump, ahir a Singapur.

Barcelona“Un home amb molt de talent i un negociador molt intel·ligent que s’estima molt el seu poble”. Donald Trump es va desfer ahir en afalacs cap al líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, amb qui va dir que havia mantingut una conversa “honesta, directa i productiva” i que havia arribat a “conèixer molt bé” durant les escasses set hores que van passar plegats a Singapur. La històrica cimera entre els líders de dos països rivals des de fa 70 anys va ser “un èxit extraordinari” i va tenir uns resultats “molt millors dels que qualsevol hauria predit” segons Trump, però “molt decebedora” i amb un acord final “massa ambigu” segons diversos analistes internacionals, com el professor de la Universitat sud-coreana de Pusan Robert Kelly, considerat un dels principals experts en l’hermètic règim.

No era l’únic expert en la regió que ahir criticava les “concessions” de Trump a canvi d’un text tan poc concret, especialment l’aturada de les històriques maniobres militars conjuntes amb Corea del Sud que el president va anunciar en roda de premsa. Tot i que no s’esmenta en l’acord signat, Trump va apostar per posar fi al que va qualificar de “jocs de guerra provocadors”. “Són massa cars i no m’agraden. Si no n’hi ha crec que estalviarem diners i tothom ho agrairà”, va dir.

“El món veurà un gran canvi”

Kim Jong-un, que no va concedir rodes de premsa i es va limitar a pronunciar unes quantes paraules davant de les càmeres, va advertir que “el món veurà un gran canvi” després d’aquesta cimera. “Els vells prejudicis han actuat com a obstacles en el nostre camí, però els hem superat i avui som aquí”, va afirmar.

En el comunicat final signat pels dos mandataris, els EUA es comprometen a oferir “garanties de seguretat” a Corea del Nord, i Pyongyang referma el seu compromís -ja signat amb Corea del Sud- de “treballar per a la completa desnuclearització de la península coreana”. Però després Trump va anunciar alguns “acords” que no s’havien posat per escrit en el comunicat, va dir, “per falta de temps”. Segons Trump, Kim es va comprometre a destruir totes les seves bases militars de llançament de míssils i proves nuclears i, a més, deixarà que hi hagi personal nord-americà i internacional per supervisar el procés.

“Em dedico a tancar acords, és el que he fet tota la vida, i estic segur que Kim complirà; mai pots assegurar res, però tinc aquesta sensació que ell vol aconseguir-ho per al seu poble”, va insistir Trump responent a les preguntes dels periodistes. Tornava a fiar-ho tot als seus instints de negociador, més que no pas als detalls tècnics o als compromisos per escrit. Ara comença un procés de negociació per aplicar aquests acords, amb una reunió la setmana que ve del secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, i representants de Corea del Nord. Corea del Sud i la Xina tindran un paper destacat en aquestes negociacions.

El president dels EUA va assegurar que les sancions econòmiques a Pyongyang no s’aixecaran fins que no es concreti la desnuclearització. “Vull aixecar les sancions, però no ho farem fins que no sapiguem que els míssils ja no són una amenaça”, va dir, i va assegurar que el procés “es farà tan ràpid com sigui mecànicament i físicament possible”.

Amb retòrica grandiloqüent sobre “la gran oportunitat per a la pau” i la “nova era” de les relacions entre els dos països, Trump semblava disposat a posar la mà al foc per un líder que, tal com li insistien els periodistes, té camps de concentració, manté oprimit el seu poble i ha assassinat el seu propi oncle. “També hem parlat d’això [els drets humans], tot i que l’objectiu principal era el tema nuclear, però crec que alguna cosa acordarem sobre això en les negociacions”, va acabar concedint, xutant la pilota endavant.

Sí que va voler destacar l’acord, plasmat al text, per “recuperar les restes de presoners de guerra i desapareguts en combat” que encara són a Corea del Nord des de la guerra que es va acabar el 1953, i que seran repatriats. A més, va voler prevenir crítiques pel cas d’Otto Warmbier, el jove nord-americà detingut pel règim nord-coreà que va tornar als EUA en coma i va morir poc després. “Sense l’Otto aquest procés no hauria sigut possible; la seva mort no ha estat en va”, va recalcar.

Sobre la “nova relació entre els EUA i Corea del Nord”, que també inclou el compromís escrit, Trump va admetre que encara és aviat per parlar d’ambaixades. També va assegurar que “en el moment oportú” convidarà formalment Kim Jong-un a la Casa Blanca i que ell també podria viatjar a Pyongyang.

stats