Internacional 16/06/2019

Una apagada massiva deixa sense llum tota l'Argentina i l'Uruguai

Es descarta el sabotatge i el govern argentí promet investigar-ho amb profunditat

Joan Biosca
3 min
L’Argentina i l’Uruguai es queden totalment a les fosques

Buenos AiresDissabte els argentins se n’havien anat a dormir desanimats. La selecció argentina de futbol de Leo Messi debutava amb el peu esquerre a la Copa Amèrica, al Brasil. Una dolorosa derrota contra Colòmbia amargava la nit als que esperen -i no són pocs- que Messi sigui el del Barça amb l’Argentina. Derrota de l’ albiceleste abans d’anar a dormir, doncs, i, tot just despertar-se, apagada massiva a tota l’Argentina: a les 7 del matí, hora local, migdia a Catalunya, quan encara era negra nit a Buenos Aires i faltava poc perquè comencés a clarejar. Una Buenos Aires fantasmagòrica, a les fosques i sota una pluja intensa de tardor austral, es despertava sense metro, sense trens i amb els hospitals funcionant amb generadors d’electricitat. L’Uruguai s’havia despertat amb un panorama similar, com també alguns punts del Paraguai. En un primer moment es va parlar també del Brasil i Xile, però els respectius governs ho van desmentir.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“Com que sempre hi ha talls de llum, sobretot a l’estiu per l’alta demanda dels aires condicionats, ja tenim sempre un generador”, explica Fabio Assad, propietari d’un restaurant del barri de Belgrano de Buenos Aires. La falta d’electricitat ha afectat especialment botigues i comerços, que no tanquen els diumenges -poden obrir de dilluns a diumenge, si volen-, així com els restaurants, que tenien marcat al calendari el dia d’ahir diumenge com una jornada especial, perquè a l’Argentina se celebrava el Dia del Pare, una festivitat que s’espera amb moltes ganes al país sud-americà i que moltes famílies aprofiten per sortir a dinar a fora. “Ha vingut a dinar menys gent, i segur que, veient que no hi havia electricitat i que el país estava a les fosques, moltes famílies han optat per quedar-se a casa”, explicava Assad amb cara de resignació.

Sense resposta

L’apagada va durar poques hores, però no per això deixa de ser important. Al cap de tres hores d’haver-se quedat sense electricitat, la ciutat de Buenos Aires, on viuen 15 milions de persones si hi sumem l’àrea metropolitana, ja operava amb normalitat, i set hores després de l’apagada el 60% de l’Argentina ja tenia llum. Ara bé, què pot haver deixat a les fosques dos països sud-americans sencers? Aquesta és la gran pregunta que, al tancar aquesta edició, seguia sense resposta. “S’ha produït un error en el sistema de transport d’energia de la zona del litoral (al nord-oest del país), un error que passa sovint no només en el sistema de transport d’energia de l’Argentina sinó de molts països”, destacava el secretari d’estat d’Energia de l’Argentina, Gustavo Lopetegui, com a primera hipòtesi. “El que sí que és anormal, extraordinari i no ha de passar mai és la cadena d’esdeveniments posteriors, que són els que han acabat causant la desconnexió total”, remarcava Lopetegui ahir en conferència de premsa.

Aquesta desconnexió total és ben apreciable a la pàgina web de l’argentina Companyia Administradora del Mercat Majorista Elèctric (Cammesa). En temps real es pot seguir quasi minut a minut el consum d’energia a l’Argentina, i el gràfic d’ahir diumenge és contundent. En vermell, la caiguda del consum és del tot vertical, fins a tocar a 0.

Dos països connectats

“Ha estat del tot catastròfic”, sentenciava des de Montevideo el ministre d’Indústria de l’Uruguai, Guillermo Monecchi. L’Uruguai i l’Argentina estan connectades elèctricament, i per aquest motiu la fallada massiva argentina va arrossegar també el país veí. Tots dos estats estan connectats a través de la central hidroelèctrica argentinouruguaiana de Salto Grande, al riu Uruguai. Els uruguaians, però, van estar moltes menys hores sense llum que els argentins. “El nostre sistema elèctric és 10 vegades més petit que el de l’Argentina”, explicava el ministre uruguaià en conferència de premsa. A propòsit de si era bona idea que l’Uruguai i l’Argentina estiguessin connectades elèctricament, el ministre d’Indústria uruguaià va ser clar: “És positiu per mantenir l’estabilitat elèctrica de tota la regió”.

Ahir a l’Argentina ningú va voler parlar obertament de sabotatge. Simplement es repetia que havia estat un error inèdit, greu, i que no hauria d’haver passat. “En aquest instant no descartem cap possibilitat, però diria que no creiem en la del ciberatac. No està dins de les alternatives primàries que considerem”, deia el secretari d’estat d’Energia argentí, Gustavo Lopetegui. Mentrestant, el president de l’Argentina, Mauricio Macri, va deixar clar que, en tot cas, les causes d’aquest tall d’electricitat massiu seran investigades amb profunditat.

stats