Internacional 05/06/2018

L'Aràbia Saudita dona els primers permisos de conduir

La mesura s'avança uns dies però encara hi ha activistes a la presó per exigir-ne el dret

Ben Hubbard / 'The New York Times'
3 min
L’activista saudita Ghada Ghazzawi immortalitzant-se davant d’un cotxe després que el rei aprovés el decret.

BeirutL'Aràbia Saudita ha començat a entregar els primers permisos de conduir a dones gairebé un mes abans del previst i quan encara ressonen les crítiques per la detenció d'activistes que havien fet campanya pel dret de les dones a agafar el volant, acusades de voler "minar la seguretat i l'estabilitat del regne".

Les primeres beneficiàries d'aquest gest considerat històric han sigut 10 dones, però ara mateix no se sap si amb aquests primers carnets es dona per aixecada la prohibició de conduir totalment, que s'havia de produir a finals de mes, o bé només és un preludi. L'oficina de premsa del govern s'ha limitat a informar-ne i a proporcionar declaracions de les dones il·lustrant-ho amb fotografies seves ensenyant els nous permisos.

L'aixecament de la prohibició de conduir en aquest país és una aposta del príncep hereu Mohammed bin Salman, fill del rei saudita, que encapçala una sèrie de canvis per diversificar l'economia i fer-la menys dependent del petroli, la gran font d'ingressos.

Molts saudites han aplaudit el que consideren que són esforços per fer que aquest regne ultraconservador s'obri al món, però els crítics del príncep hereu sostenen que ha imposat el gir amb grans dosis d'autoritarisme que encara han restringit més el ja limitat marge de llibertat d'expressió de la ciutadania.

Juntament amb l'obertura de sales de cinema comercials i la promoció de l'ocupació femenina, el príncep Mohammed ha protagonitzat una purga ordenant diverses detencions entre clergues i empresaris i fins i tot entre els seus familiars. L'any passat desenes d'integrants de la família reial i empresaris rics van ser arrestats i tancats a l'interior del luxós hotel Riad Ritz-Carlton sota l'acusació de corrupció, i van ser pressionats per deixar les seves responsabilitats al govern.

"El somni s'ha fet realitat", ha escrit a Twitter Ahlam al-Thunayan, una de les afortunades que ha penjat una fotografia del seu carnet amb un cel blau al fons.

Segons càlculs del govern, més de 2.000 dones saudites podrien rebre la llicència de conduir la setmana que ve, però no se n'ha proporcionat cap dada. El fet de permetre conduir a les dones és un canvi social important a l'Aràbia Saudita, on s'han mantingut fora de la vida pública i només se'ls permeten certes professions. En els últims anys, no obstant això, aquesta situació ha començat a canviar i ja hi ha més noies que nois a les universitats, i moltes han començat a treballar en alguns dels àmbits que tradicionalment han tingut prohibit.

Ser capaces de conduir podria accelerar aquest procés, perquè facilitaria a les dones la mobilitat per anar al lloc de feina sense dependre dels taxistes. Però una part de la societat saudita continua sent profundament conservadora, i es tem que alguns homes es neguin a acceptar la mesura i impedeixin amb totes les seves forces que les seves dones agafin el cotxe, malgrat que no hi ha cap llei que els ho impedeixi.

Les detencions recents d'activistes han demostrat que hi ha una xarxa –d'homes i de dones– que des de fa dècades intenta desafiar la prohibició i fins i tot el 1990 va impulsar una campanya de protesta als carrers de la capital, Riad.

Entre les activistes que encara estan detingudes hi ha Eman al-Nafjan i Aziza al-Yousef, acadèmiques i defensores dels drets de les dones; Loujain al-Hathloul, que va ser detinguda durant més de 70 dies el 2014 quan va intentar conduir el seu cotxe a l'Aràbia Saudita des dels Emirats Àrabs Units; i Ibrahim Mudaimeegh, un advocat que les va defensar.

La fiscalia havia notificat 17 detencions per càrrecs que incloïen cooperació amb persones i organitzacions hostils al regne i proporcionar "suport financer i moral als elements hostils a l'exterior". Vuit dels detinguts van quedar en llibertat després de revisar-se els casos, afirma el comunicat, i cinc homes i quatre dones encara estan detinguts, però no se'n sap la identitat.

stats