Internacional  /  Àsia 22/04/2022

Almenys 83 morts i 191 ferits en atemptats a l'Afganistan en quatre dies

L'Estat Islàmic reivindica la majoria dels atacs

3 min
Un home ferit a l'atemptat contra una mesquita dijous a la ciutat de Mazar-e-Xarif, al nord de l'Afganistan.

BarcelonaAlmenys 83 persones han mort i 191 més han quedat ferides durant els últims quatre dies a l'Afganistan a conseqüència d'atemptats protagonitzats en bona part per l'anomenat Estat Islàmic. Aquest grup terrorista continua actiu al país, malgrat que els talibans van assegurar, quan van arribar al poder l'agost passat, que ells sí que podrien garantir la seguretat a l'Afganistan, a diferència de l'anterior govern. Però ni abans hi havia seguretat, ni tampoc ara, com ha quedat demostrat els últims dies. Amb l'agreujant que actualment la població afganesa se sent en una autèntica ratera i oblidada per la comunitat internacional. Els països occidentals mantenen les ambaixades tancades al país i l'ajuda estrangera hi arriba amb comptagotes.

L'últim atac ha tingut lloc aquest mateix divendres en una mesquita de la ciutat de Kunduz, al nord del país, quan centenars de fidels s'hi havien reunit per resar. Almenys 33 persones han mort i 43 més han resultat ferides, entre les quals alguns nens. És l'únic atac que no ha estat reivindicat de moment, però les seves característiques són similars al que va generar el pànic aquest dijous en una altra mesquita a la ciutat de Mazar-e-Xarif, també al nord de l'Afganistan, i que va ser protagonitzat per l'Estat Islàmic. En tots dos atemptats, els terroristes van fer detonar un artefacte explosiu en el moment de l'oració, cosa que ha generat especial consternació en unes dates especialment assenyalades, ja que se celebra el Ramadà.

Minoria xiïta

L'atemptat de dijous també va provocar un bany de sang: almenys 31 persones van morir i 87 més van resultar ferides, encara que la xifra podria ser superior però els talibans intenten amagar la quantitat real de víctimes per donar la imatge que la situació actual al país no és tan dramàtica. La mesquita atacada dijous pertanyia a la minoria xiïta del país, una comunitat que és d'ètnia hazara –són molt fàcils d'identificar, perquè tenen els ulls allargats– i que ha sigut blanc de successius atemptats, no només ara amb els talibans, sinó també amb l'anterior govern afganès. A l'Afganistan la majoria de la població és musulmana sunnita.

La mesquita atacada dijous a Mazar-e-Xarif, al nord de l'Afganistan.

Sense anar més lluny, aquest dimarts hi va haver dos atemptats al cor del barri on aquesta comunitat viu per antonomàsia a Kabul, la capital afganesa: al barri de Daxt-e-Barxi. A les set del matí una bomba va explotar a l'escola Mumtaz, un centre privat on els joves es preparen per a l'examen de la selectivitat. Tres hores més tard, tres explosions més van afectar l'institut Abdul Rahim Shahid, que és un dels més grans de l'oest de la capital i on estudien milers d'alumnes. No se sap quantes persones van morir o van resultar ferides exactament, perquè els talibans van dificultar l'accés a la premsa i després van prohibir al personal dels centres educatius parlar amb els periodistes. El diari New York Times va comptabilitzar un total de 15 morts i 49 ferits a sis hospitals on van ser ingressades algunes de les víctimes.

L'Estat Islàmic va reivindicar els dos atacs, així com un atemptat contra un autobús dijous a la ciutat de Kunduz, en què van morir quatre persones i 18 van quedar ferides. És a dir, en quatre dies hi ha hagut cinc atemptats, cosa que posa en evidència la capacitat total de l'Estat Islàmic d'actuar a l'Afganistan i la impossibilitat dels talibans de controlar el territori, malgrat que es van comprometre a evitar que el país es tornés a convertir en un santuari per a grups terroristes. De fet, aquesta va ser una de les condicions dels Estats Units per signar un acord de pau amb els talibans i retirar les seves tropes del país.

 

stats