Estats Units
Internacional Àsia 30/06/2022

El Suprem dels EUA limita els poders de Biden per reduir les emissions

L'alt tribunal li dona la raó en política migratòria i permet posar fi al programa Queda't a Mèxic de Trump

ARA
3 min
El Suprem dels EUA permet a Trump vetar els transgènere a l'Exèrcit. Façana del Tribunal Suprem.

BarcelonaEl Tribunal Suprem dels Estats Units ha emès aquest dijous dos pronunciaments en una de freda i una de calenta per al govern de Joe Biden. Per una banda ha limitat els poders de l'administració nord-americana a l'hora d'imposar restriccions per reduir les emissions contaminants, però per l'altra ha eliminat el programa migratori Queda't a Mèxic, impulsat per Donald Trump i en el punt de mira de Biden des que va entrar a la Casa Blanca. El president nord-americà, doncs, ha rebut una bona notícia i una altra de dolenta just quan l'Air Force One s'aixecava de Madrid per tornar a Washington després de la cimera de l'OTAN. En el marcador de sentències dels últims dies, però, Biden clarament va perdent: el Suprem, amb majoria conservadora, primer va ampliar el dret a portar armes, poc després va anul·lar el dret a l'avortament i, per acabar una setmana d'alt voltatge judicial, ara també limita els poders de la seva administració.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Concretament, l'alt tribunal ha decidit limitar l'autoritat de l'Agència de Protecció Ambiental (EPA) –organització de caràcter estatal– per regular les emissions de gasos contaminants emesos per les centrals elèctriques. En una sentència redactada pel president del tribunal, John Roberts, i que ha tingut el suport dels altres cinc jutges conservadors, la sala ha decidit que la llei Aire Net –amb més de 40 anys de trajectòria– no atorga a l'EPA l'autoritat per regular les emissions de les plantes ja construïdes. Aquesta decisió representa un gran obstacle per a la política ambiental de Biden, que ha dit que no es pot ignorar "el perill per a la salut pública i l'amenaça existencial que suposa la crisi climàtica". "Prendré mesures", ha promès Biden. El líder dels demòcrates al Senat, Chuck Schumer, ha dit que "causarà més morts innecessàries" i el portaveu de l'ONU, Stephane Dujarric, ha afirmat que suposa un "revés" en la lluita contra el canvi climàtic. També els tres jutges progressistes del Suprem han emès un vot particular en què critiquen que la sala "suprimeixi a l'EPA el poder per respondre al més gran desafiament mediambiental del nostre temps". A l'altra bancada, els republicans ho celebren: "Torna el poder a la gent", ha afirmat el líder republicà a la Cambra Alta, Mitch McConnell.

Queda't a Mèxic

La política ambiental ha sigut una de les prioritats de Biden des que va aterrar a la Casa Blanca, però també ho ha estat acabar amb la política migratòria del seu antecessor, Donald Trump. De fet, el primer dia com a president dels EUA, Biden ja va intentar suprimir el programa Queda't a Mèxic, que obligava els sol·licitants d'asil a esperar a fora dels Estats Units mentre es dirimia el tràmit administratiu. Va afectar 60.000 persones, i la majoria es van quedar encallades en campaments a la frontera mexicana. Biden, però, va veure com de seguida un jutge federal de Texas va ordenar reinstaurar el programa, amb el posterior aval del Suprem.

Com a resposta, la Casa Blanca va recórrer aquesta decisió, de nou, al mateix tribunal, que ara s'ha pronunciat a favor seu. L'alt tribunal, però, no es posiciona sobre el fons de la qüestió –no diu si Queda't a Mèxic és il·legal–, sinó simplement que Biden té prou potestat per tombar la normativa. El resultat ha sigut ajustat: cinc vots a favor i quatre en contra.

stats