Xina

La Xina aposta pel creixement econòmic i un rearmament ambiciós enmig de les tensions globals

L'Assemblea Nacional Popular reforça el poder de Xi Jinping

4 min
Vista de la cerimònia d'obertura de la segona sessió del Comitè Nacional de la XIV Conferència Consultiva Política del Poble Xinès (CPPCC) al Gran Saló del Poble de Pequín

PequinContinuïtat i tranquil·litat davant de l'alentiment econòmic és el missatge que ha transmès el règim xinès a l'obertura de l'Assemblea Nacional Popular (ANP). El primer ministre, Li Qiang, ha presentat un informe amb dades conegudes. L’objectiu de creixement del PIB se situa al voltant del 5%, com l’any passat, i el pressupost militar també repeteix dades i creixerà un 7,2% anual. El govern xinès s'ha compromès a impulsar la natalitat, crear ocupació i desenvolupar serveis per a la gent gran. També ha fet l'ullet a la inversió estrangera prometent obertura i liberalització de sectors. La lleugera nevada i el cel gris han restat color a la cita política més important de l'any. Prop de tres mil representants s'han reunit al Gran Palau del Poble, a la plaça de Tiananmen, el centre de poder a la Xina des de temps dels emperadors.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les selfies a les escalinates d'accés i les rotllanes al voltant dels personatges coneguts de la política xinesa s'han vist enfosquits pel mal temps. Tot i això, la inauguració de l'ANP és l'únic dia en què es pot viure el més semblant a una representació política a la Xina. Moltes televisions locals segueixen els seus delegats, que fan declaracions més o menys espontànies als mitjans. Són imatges habituals a Occident, però insòlites al gegant asiàtic i que mai protagonitzen els alts mandataris.

Els membres de minories guarnits amb els vestits típics aporten color a l'esdeveniment, mentre que els militars i els vestits negres unifiquen la imatge de l'aforament. Una reunió on hi ha una escassa representació de dones a la cúpula del poder. També ha disminuït el nombre de representants de les minories ètniques.

Missatge d'autoconfiança

El missatge transmès per Li Qiang és que la Xina continua sent ambiciosa i confia en el seu potencial, malgrat l'alentiment provocat per la pandèmia i els problemes de deute. Li va assegurar que són conscients del “perill potencial al sector immobiliari, el deute dels governs locals i les petites i mitjanes institucions financeres”, però ha anunciat un augment de la despesa i un pressupost de 3.649 milions d'euros. L'objectiu és transformar el model de desenvolupament i apostar per la modernització industrial i la tecnologia.

El creixement del PIB es fixa al voltant del 5% i és similar al del 2023, que oficialment es va consolidar en el 5,2%, una xifra que molts economistes creuen que està inflada. És una previsió força optimista i difícil d'assolir sense una gran política d'estímuls a la qual fins ara s'ha resistit el govern. El Fons Monetari Internacional (FMI) limita l’increment del PIB al 4,6% i alguns analistes fins i tot el redueixen per sota del 3%. La inflació també es mantindrà en el mateix rang, un 3%.

Per intentar seduir la inversió estrangera, Li ha promès abolir les restriccions als mercats i al sector serveis a les empreses amb capital estranger. La proposta és atractiva, però li manca concreció.

El govern també repeteix el mateix objectiu de l'any passat de crear 12 milions de nous llocs de treball en zones urbanes i mantenir la desocupació en la taxa del 5,5%. Són dades molt qüestionables, perquè les estadístiques xineses només comptabilitzen la feina i l'atur en l'entorn urbà i deixen fora la massa flotant de població que emigra a la ciutat i que ronda els 200 milions de persones. L'atur juvenil està disparat, arriba al 19% de la població, i el govern ha decidit deixar de publicar aquest indicador.

La millora de l'economia va lligada a despertar el consum intern. La pandèmia ha provocat que la població sigui reticent a gastar per por del futur i de moment els plans d'estímul no han funcionat. El projecte del govern és desenvolupar nous tipus de consum relacionats amb la salut, l'entreteniment i el turisme. S'han anunciat noves mesures per potenciar la natalitat i evitar que la Xina sigui un dels països més cars per criar un fill.

El missatge sobre Taiwan ha sonat més conciliador que altres anys: no hi ha hagut una referència expressa a no renunciar a la força militar per aconseguir la reunificació. Això sí, Pequín defensa el consens del 1992 d'“una sola Xina” i “s'oposa decididament a les activitats separatistes” i a les interferències estrangeres. El document també fa una crida a cercar un ordre multipolar mundial equitatiu i una globalització inclusiva, i defensa una “diplomàcia amb característiques xineses”.

Reforç de Xi

Si alguna cosa queda clara en els documents és que el pensament de Xi Jinping és present en totes les accions de govern. L'any passat, el nom de Xi Jinping va ser citat 30 vegades durant el discurs, i aquest any Li Qiang l'ha citat 36 vegades.

També s'ha introduït una novetat: la suspensió de la roda de premsa del primer ministre al final de l'ANP. Era una tradició amb més de tres dècades d'història, i era l'única roda de premsa anual en què compareixia el primer ministre. Tot i que les preguntes estaven pactades amb setmanes d'antelació, era l'única ocasió que tenien els periodistes d'estar a prop i escoltar la veu del número dos del règim.

Ha estat una decisió sobtada, ja que s'havien negociat preguntes i segons l'anunci no és un canvi puntual, sinó que s'estendrà a altres edicions.

La supressió provoca rumors sobre la rellevància del càrrec i el poder que realment té l'actual primer ministre. L'any passat Li Qiang va prendre el relleu de mans de Li Keqiang, que actuava com a contrapoder de Xi, ja que pertanyia a la facció de la Lliga de les Joventuts Comunistes. Xi Jinping va aconseguir purgar el nucli de poder i envoltar-se de persones totalment fidels. La decisió reforça el control de Xi sobre tots els estaments de poder. Les reformes burocràtiques que ha dut a terme el 2023 redueixen el paper del Consell d'Estat (govern) i posen el Partit Comunista de la Xina per sobre de l'estat.

stats