El gegant asiàtic
Internacional Àsia 07/03/2024

La Xina reforça l'aliança amb Rússia i es queixa que els Estats Units i la UE la considerin un "rival sistèmic"

Wang Yi reivindica la multipolaritat en la governança global

3 min
El ministre d'Exteriors xinès, Wang Yi en acabar la roda de premsa a l'Assemblea Popular Xinesa.

PequínEl ministre d'Afers Estrangers xinès, Wang Yi, ha fixat aquest dijous les línies de la política exterior xinesa a la conferència de premsa celebrada en el marc de les “dues sessions”, la reunió anual del Parlament xinès. Pequín crítica la “percepció errònia” de Washington sobre la Xina, demana a la Unió Europea una aposta pel multilateralisme i assegura que reforçarà les relacions amb Rússia. La diplomàcia xinesa defensa la creació d'un estat palestí, però no sembla que tingui solucions a curt termini per desactivar el conflicte, ni tampoc per aconseguir un alto el foc a Ucraïna.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A les preguntes pactades amb setmanes d'antelació amb 21 mitjans elegits, Wang responia explicant la posició de la Xina davant de la Unió Europea, els Estats Units, Rússia, els països veïns del mar de la Xina Meridional i el Sud Global. El diplomàtic ha defensat la diplomàcia a “l'estil xinès”, una manera d'abordar les relacions sense interferència en els afers interns i que aposta pel diàleg en comptes de les sancions. A la Unió Europea la diplomàcia xinesa li demana que aposti pel multilateralisme i la cooperació. Wang espera que les relacions millorin en el futur i que es deixi de veure la Xina com un “rival sistèmic”.

El ministre d’Afers Estrangers ha ressaltat que s'està avançant cap a un món multipolar allunyat de l'hegemonia dels Estats Units en què els països del Sud Global tindran més força. 

El responsable de la política exterior del gegant asiàtic ha reconegut que les relacions amb els Estats Units han millorat des de la trobada entre Joe Biden i Xi Jinping al novembre, però ha alertat que persisteixen les "percepcions errònies" i ha acusat Washington de no complir les seves promeses. Wang ha dit que els Estats Units estan “obsessionats” amb reprimir la Xina, ha criticat les sancions imposades a les empreses del gegant asiàtic i ha acusat Washington de voler monopolitzar l'extrem superior de les cadenes de valor i mantenir la Xina a l'extrem inferior. També ha admès que un enfrontament entre els dos països tindria conseqüències “inimaginables”.

Cap canvi de posició sobre Taiwan: el ministre ha reiterat el mantra que la Xina continuarà defensant una reunificació pacífica amb l'illa i ha advertit que els que donin suport a la independència “seran cremats per jugar amb foc”.

Tampoc ha tingut cap objecció a reconèixer que els llaços amb Rússia continuaran enfortint-se. Les importacions de gas rus han crescut i Rússia ja s'ha convertit en el principal mercat exterior per als cotxes xinesos. El 2023 el comerç bilateral entre els dos països ha assolit un rècord de 240.000 milions de dòlars. Wang va advertir que caldria evitar la confrontació i “no permetre que torni la Guerra Freda”. La Xina s'ha mostrat oficialment neutral davant la invasió russa d'Ucraïna, però no l'ha condemnat i ha donat suport a l'economia de Moscou amb les seves compres. A la roda de premsa, el diplomàtic s'ha limitat a parlar de la pau, sense mostrar cap voluntat de pressionar Moscou per aconseguir un alto el foc.

En el cas de Gaza, Wang també s'ha limitat a les bones intencions i a la proposta d’una conferència de pau. Ha defensat la creació d'un estat palestí i ha assegurat que el patiment de la població civil a Gaza “és una tragèdia per a la humanitat i una vergonya per a la civilització humana”. De moment la Xina no ha ofert cap mena d'ajuda concreta.

stats