DESGEL CUBÀ
Internacional 08/10/2017

Els atacs acústics misteriosos a l'Havana

Han afectat la salut de 22 empleats de l’ambaixada dels EUA, entre ells espies

Núria Ferragutcasas
3 min
Els atacs acústics misteriosos a l’Havana

Nova YorkEls atacs acústics misteriosos contra treballadors de les ambaixades dels Estats Units i del Canadà a l’Havana semblen sortits d’una de les novel·les d’espionatge de John Le Carré. Les persones afectades, 22 nord-americans i un mínim de cinc canadencs, mostren diversos símptomes: malestar als ulls i pèrdua d’oïda, marejos, mals de cap, fatiga, trastorns cognitius i dificultat per dormir. Tots ells van començar a notar els efectes sobre la seva salut a finals de l’any passat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“Van tardar un temps a adonar-se que s’estava repetint un mateix patró i que realment passava alguna cosa”, afirmen des del departament d’Estat dels Estats Units. Els atacs, afegeixen, es van produir “a les residències dels nostres diplomàtics i en hotels freqüentats per nord-americans”.

Aquest episodi, amb reminiscències de la Guerra Freda, ha despertat noves tensions entre els Estats Units i Cuba. El govern cubà ha negat amb fermesa tenir res a veure amb els atacs i coopera amb les autoritats nord-americanes per intentar esbrinar-ne l’origen. D’altra banda, investigadors de l’FBI han viatjat a l’illa per fer diverses anàlisis forenses però, fins ara, no han arribat a cap conclusió sobre la causa o el culpable d’aquests atacs.

Tanmateix, el president nord-americà, Donald Trump, va decidir a finals del mes passat retirar tot el personal “no essencial” de l’ambaixada del seu país a l’Havana i, més recentment, va ordenar l’expulsió de 15 diplomàtics cubans que treballen a l’ambaixada de l’illa caribenya a Washington. Els EUA mantenen que les relacions amb Cuba -restablertes el desembre del 2014 pel llavors president Barack Obama- continuen. Però s’han mostrat molestos, ja que creuen que el govern de Castro hauria de garantir la seguretat dels seus diplomàtics.

Alguns dels afectats han explicat que van sentir grans brunzits o vibracions en els seus cossos. Alguns eren al llit quan van experimentar aquestes sensacions i d’altres van dir que podien sentir els estranys sons en certes parts de casa seva. El govern nord-americà ha conclòs a partir d’aquestes explicacions que els afectats van estar “exposats a un dispositiu avançat acústic desplegat dins o fora de les seves residències”.

Sense cap explicació

“Res d’això té una explicació raonable”, va subratllar Fulton Armstrong, un exagent de la CIA que va treballar a Cuba, a l’agència Associated Press (AP). Amstrong també va explicar, a la revista Nation, que no coneix cap tipus d’arma que produeixi aquests símptomes. I alguns metges, fins i tot, dubten que hagin estat causats per atacs acústics.

Les investigacions es porten en secret i els incidents cada cop més tenen una aurèola de novel·la o d’un thriller. De fet, fa uns dies es va saber que els primers afectats van ser espies nord-americans. I són els que han experimentat problemes de salut més greus. Ni el departament d’Estat ni la CIA ho han confirmat.

Els atacs, segons l’agència AP, van començar dies després de la victòria de Donald Trump. I, en un primer moment, es va creure que el blanc eren treballadors de la xarxa d’intel·ligència nord-americana i que formaven part “d’una escalada d’espionatge” entre els dos països. Les seves sospites van canviar quan van afectar diplomàtics.

Alguns experts creuen que els atacs busquen perjudicar el desglaç entre Cuba i els Estats Units. I troben que un tercer país podria estar-ne al darrere. Fins ara tot són conjectures. El misteri continua.

stats