Biden diu que s'hauria d'expulsar Rússia del G-20

El president dels EUA promet una resposta "proporcional" a un hipotètic atac químic rus a Ucraïna

4 min
El president dels Estats Units, Joe Biden, a la cimera de l'OTAN.

WashingtonUn dels objectius de la croada dels Estats Units i els seus aliats per castigar Rússia per la invasió d'Ucraïna és convertir el president rus, Vladímir Putin, en un pària, aïllar-lo de la comunitat internacional. La unitat occidental en aquest sentit ja s'ha fet notar amb passos concrets a les Nacions Unides, amb un parell de resolucions condemnatòries aprovades a l'Assemblea General –l'última, aquest mateix dijous– que, tot i que no tenen caràcter vinculant, pinten un escenari desèrtic en les aliances russes. El president Joe Biden, aquest dijous, n'ha proposat oficialment una altra: expulsar Rússia del G-20.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest ha sigut un tema que el mateix Biden ha posat sobre la taula, en una de les cimeres en què ha participat en una jornada maratoniana de reunions amb líders mundials i aliats centrades en la situació al territori ucraïnès. "He plantejat la possibilitat que es pugui fer", ha confessat el mandatari nord-americà, conscient, no obstant, que tot i el suport que pugui tenir entre els aliats europeus, és probable que el país amfitrió de la reunió d'enguany (Indonèsia) o altres membres del grup s'hi oposin. En aquest cas, la proposta nord-americana és que Ucraïna hi sigui present.

No seria una acció que es pogués prendre de manera unilateral, i necessita el suport d'altres membres del grup de principals potències mundials. I aquí es troba amb l'oposició de la Xina, que en la seva equidistància esbiaixada en favor de Moscou segurament s'oposaria a l'expulsió del seu aliat.

Pequín és un dels actors en la situació a Ucraïna que ha agafat més importància en els últims dies. Els EUA estan convençuts que poden utilitzar la seva influència amb Rússia per aturar la guerra i fer recapacitar Putin, i Biden insisteix en les conseqüències que podria tenir per a Pequín que decideixi anar de bracet rus.

És per això que des de la seu de l'OTAN, de la mateixa manera que ho va fer divendres passat per telèfon, ha advertit el president xinès, Xi Jinping, de les implicacions negatives que podria tenir que donés suport de qualsevol mena a Moscou. "La Xina entén que el seu futur està molt més lligat a Occident que a Rússia", ha dit Biden, que ha advertit que si gira l'esquena als EUA i els aliats, comportarà un "perill significatiu".

L'amenaça de les armes químiques

Si d'alguna cosa no té cap dubte Joe Biden és que, si les amenaces russes de fer servir armes químiques al final es fan efectives –una acció "inacceptable"–, hi haurà una resposta "proporcional". "La natura de la resposta dependrà de la natura de l'ús", ha indicat, enigmàtic, sobre quin límit es pot marcar i fins on està disposat a actuar com a represàlia. La decisió es prendrà quan arribi "el moment", i ha sigut un dels temes centrals de les cimeres amb l'OTAN.

La presència de Biden a Brussel·les, una fita única en un moment de context històric que des dels EUA es veu cabdal, ha dut a l'anunci de noves mesures punitives contra Rússia i de suport a Ucraïna. D'una banda, el govern nord-americà ha presentat un nou paquet de sancions per insistir en l'ofec econòmic i evitar el finançament de la guerra: entren a la llista negra 328 congressistes de la Duma, el conseller delegat del principal banc rus i empreses del sector de l'equipament militar; i el departament del Tresor prohibeix qualsevol transacció que involucri les reserves d'or del banc central rus.

Unes sancions que s'acumulen a les que des de fa un mes es van imposant regularment, i que Biden ha reconegut que "mai dissuadeixen". "És el manteniment de les sancions, l'increment del dany, [...] sostenir-les no només el mes vinent, sinó també el següent, durant l'any. Això és el que farà aturar [Putin]", ha explicat.

En realitat, les mesures de càstig econòmic són, per a Biden, una manera de demostrar el que precisament ha anat a fer a Brussel·les: emetre una imatge d'unitat irrompible amb els seus aliats contra Rússia, i establir mecanismes i confiança que cal seguir en aquest camí i, així, pressionar perquè Rússia canviï el rumb. "El més important és que ens mantinguem units", ha reiterat, convençut que la clau per tenir èxit és demostrar a Putin que està equivocat si creu que la unitat d'Europa s'esquerdarà en les pròximes setmanes o mesos. Sobre el tema de les sancions, Biden ha anunciat que s'està treballant en la creació d'un sistema per detectar a escala mundial qui viola o evadeix els càstigs imposats, i fer que en paguin les conseqüències.

100.000 refugiats

En l'altre punt, el suport a Ucraïna, Biden ha anunciat nous compromisos del seu país: un paquet d'ajuda humanitària per valor de mil milions de dòlars, i el compromís de rebre fins a 100.000 refugiats ucraïnesos.

A més, Biden ha reconegut que, si es manté la guerra, l'escassetat de productes "serà real", especialment a Europa, conseqüència del "preu" que cal pagar per les sancions a Rússia. Segons ha dit, el G-7 ha parlat de les opcions per eliminar restriccions comercials per garantir el subministrament, especialment de productes com el blat.

stats