Internacional 26/03/2022

Biden sobre Putin: "Per l'amor de Déu, aquest home no pot mantenir-se al poder"

El president dels EUA conclou a Polònia una gira europea per conjurar la unitat d'Occident

4 min
El president dels EUA, Joe Biden, a Varsòvia.

BarcelonaEl president dels Estats Units, Joe Biden, ha implorat un canvi al Kremlin i ha dit que el president rus, Vladímir Putin, a qui ha titllat de "dictador", no pot estar més temps al poder. "Per l'amor de Déu, aquest home no pot mantenir-se al poder", ha dit al final d'un discurs des del Palau Reial de Varsòvia davant d'un miler de persones. Amb tot, la Casa Blanca s'ha afanyat a matisar que la declaració de Biden no era una crida a un canvi de règim a Rússia. "El que volia dir el president era que no es pot permetre que Putin exerceixi el poder sobre els seus veïns o sobre la regió. No estava discutint el poder de Putin a Rússia ni un canvi de règim", ha dit un portaveu del govern de Biden.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El mandatari nord-americà, que ha tancat a la capital polonesa un viatge de tres dies a Europa, ha considerat que la guerra a Ucraïna ha suposat un "fracàs estratègic" per a Moscou, i ho ha emmarcat en una batalla de dècades per intentar aixafar les democràcies. "L'elecció de la guerra per part de Rússia és un exemple d'un dels impulsos humans més antics: utilitzar la força bruta i la desinformació per satisfer el desig d'un control i un poder absoluts", ha dit, alhora que ha advertit que la guerra serà llarga. "En aquesta batalla, hem de ser clars: no es guanyarà en dies ni en mesos. Ens hem d'armar de valor per a la llarga lluita que haurem d'afrontar".

Biden ha tornat a traslladar el seu suport als ciutadans ucraïnesos, a qui ha aplaudit per la seva "resistència valenta", però també ha enviat un missatge al poble rus: "Els russos no sou els nostres enemics". Ha recordat que milions de ciutadans russos ja van patir les penúries de la Segona Guerra Mundial, que encara són a la memòria de les generacions més grans, i ha conclòs: "No us mereixeu aquesta guerra". "Putin us ha aïllat de la resta del món i us ha retornat al segle XIX; no és el que us mereixeu", ha insistit.

El president estatunidenc també ha ressaltat la "inèdita i aclaparadora" resposta d'Occident per sancionar Rússia, que ha destacat que ha provocat que més de 400 empreses internacionals hagin marxat del país i que el ruble s'hagi ensorrat i hagi quedat "reduït a runa". I ha instat de nou els països occidentals a mantenir-se units contra Putin, malgrat que ha admès que aquesta lluita comportarà costos. Alhora, ha insistit en "l'obligació sagrada" de l'OTAN de defensar els territoris dels seus aliats i ha interpel·lat Putin directament: "Ni pensi en moure's un sol centímetre dins del territori de l'OTAN".

Suport a Ucraïna i a Polònia

En aquest viatge a Polònia, Biden ha volgut mostrar el suport dels Estats Units a Ucraïna i també a Polònia, membre de l'Aliança Atlàntica i el país que està més exposat a les conseqüències humanitàries de la guerra, tenint en compte que és la principal via de sortida dels refugiats ucraïnesos. Polònia ha rebut fins ara uns 2,3 milions de refugiats del total de 3,7 milions que han fugit d'Ucraïna des de l'inici de la guerra, segons estima l'Alt Comissionat de les NU per als Refugiats (ACNUR).

A Varsòvia, el mandatari estatunidenc s'ha reunit amb el president polonès, Andrzej Duda, però també amb els ministres ucraïnesos d'Afers Exteriors i de Defensa, Dmitró Kuleba i Oleksí Reznikovi, en una trobada en què també han participat els secretaris d'Estat i de Defensa dels EUA, Anthony Blinken i Lloyd Austin. "Hem parlat dels nostres esforços per reunir el món en suport d'Ucraïna i de la important assistència militar i humanitària que els Estats Units estan proporcionant", ha publicat Biden a Twitter després de la reunió. En la trobada, els EUA, en paraules de Price, han refermat el seu "compromís irrompible amb la sobirania i la integritat territorial d'Ucraïna". "Optimisme prudent", ha dit Reznikovi un cop finalitzada la reunió. Al seu torn, Kuleba ha destacat que han rebut la promesa per part de Biden de posseir seguretat addicional.

Aquesta visita a la capital polonesa ha sigut l'endemà que Moscou assegurés que ha assolit la primera fase de l’"operació militar especial" a Ucraïna i que ara es concentra a l'est del país. Biden, però, ha posat en dubte que Rússia hagi decidit canviar la seva estratègia. "No estic segur que ho hagin fet", ha dit després d'una trobada amb refugiats ucraïnesos. I ha aprofitat per afegir un nou adjectiu al seu homòleg rus, a qui ha qualificat de "carnisser".

Nous atacs a l'oest d'Ucraïna

Malgrat la declaració del Kremlin sobre el seu nou focus a l'est, aquest dissabte s'han tornat a produir atacs a Lviv, l'última gran ciutat ucraïnesa abans de travessar la frontera occidental amb Polònia. El governador regional Maksim Kozitski ha explicat que dos bombardejos amb coets han provocat almenys cinc ferits. Abans d'aquesta ofensiva diversos testimonis havien sentit tres explosions a la zona est de la ciutat, que han generat un núvol de fum negre. L'alcalde de Lviv, Andri Sadovi, ha informat que no ha quedat afectat cap edifici residencial, però s'ha incendiat una instal·lació industrial que emmagatzemava combustible.

Una fumera densa als afores de la ciutat ucraïnesa de Lviv després d'un atac amb míssils.

Mentrestant, els atacs russos es mantenen constants en ciutats claus com Mariúpol i les regions de Kíiv i Khàrkiv. "L'enemic continua concentrant els seus esforços en la ciutat de Mariúpol, on continua la lluita al carrer", ha explicat el cap de l'Oficina Presidencial d'Ucraïna, Oleksi Arestovix. L'alcalde d'aquesta ciutat assetjada també ha informat que aquest dissabte hi ha hagut enfrontaments al centre de la ciutat, que, malgrat la brutal pressió a la qual està sent sotmesa des de fa un mes, segueix en mans ucraïneses.

stats