Internacional 21/10/2015

Biden renuncia a la cursa per la Casa Blanca

La decisió del vicepresident nord-americà aplana el camí a Hillary Clinton

Núria Ferragut Casas
2 min
Biden anuncia al costat de la seva dona i Barack Obama que renuncia a la cursa per la Casa Blanca. EFE

WashingtonFinalment, Joe Biden, vicepresident dels Estats Units, no ha trobat la força per presentar-se per tercer cop a la cursa presidencial. La mort del seu fill gran l’estiu passat ha sigut el principal motiu de la seva decisió.

L’anunci arriba després de setmanes de rumors sobre si desafiaria la principal candidata del seu partit, Hillary Clinton. Des dels jardins de la Casa Blanca, acompanyat per la seva dona, Jill, i el president nord-americà, Barack Obama, Biden va assegurar que no tenia el “temps necessari” per crear “una campanya per guanyar la nominació” demòcrata per a les eleccions presidencials del 2016.

Les primàries començaran a principis de febrer i els seus màxims rivals, Hillary Clinton i el senador de Vermont, Bernie Sanders, fa temps que tenen unes màquines electorals ben greixades. La renúncia de Biden, i la recent retirada de la campanya d’un dels candidats demòcrates, l’exsenador de Virgínia Jim Webb, intensifiquen un duel entre Clinton i Sanders.

Per a alguns experts, Clinton serà la màxima beneficiada d’aquesta decisió, ja que les enquestes revelaven que una part del seus votants es decantaven per donar suport al vicepresident. Sense Biden en les travesses, doncs, és molt probable que l’exsecretària d’Estat dels EUA augmenti la distància d’intenció de vot sobre Sanders.

Malgrat tot, encara falten més de tres mesos per als 'caucus' d’Iowa i el senador de Vermont ha demostrat que és un candidat amb un missatge fort, unes bases molt mobilitzades i una gran capacitat per recaptar diners malgrat renunciar a l’ajuda de grans fortunes.

Defensa del llegat d’Obama

Tot i el seu anunci, Biden, de 72 anys, va afirmar que no s'estarà callat. “Tinc la intenció de lluitar pel que importa a la gent els propers 15 mesos”, va dir, i va encoratjar els candidats demòcrates a defensar al llegat del president Obama. "Aquest país cometrà un error tràgic si tractem de desfer el llegat d'Obama”, va dir. “Els demòcrates no sols haurien de protegir i defensar aquests èxits, haurien de basar-hi la seva campanya".

Abans d’acceptar la vicepresidència, Biden va ser senador de Delaware durant 36 anys. Durant aquest temps va ocupar les presidències dels comitès de justícia i de relacions exteriors del Senat. Nascut a Scranton, Pennsilvània, el 20 de novembre del 1942 en una família treballadora d’origen irlandès, va estudiar dret a la Universitat de Syracuse (Nova York).

L’hivern del 1972, poc després de guanyar el seu escó a la cambra alta nord-americana, la seva esposa i filla van morir en un accident de cotxe. Malgrat la desgràcia, va decidir compaginar la seva feina al Senat amb la cura del seus fills.

Durant el seu anunci, el vicepresident nord-americà no podia amagar que encara tenia el desig de ser president. Però, simplement, llavors no era el moment, tot i que per l'edat que tenia era la seva última oportunitat. Biden ha admès en diverses ocasions que no té el "combustible emocional" per a una campanya llarga i, probablement, molt cansada.

Beau, el seu fill, poc abans de morir de càncer li va dir que ho tornés intentar. La seva inspiració i les ganes de complir aquesta petició, però, no han estat suficients.

stats