Internacional 22/08/2019

Bolsonaro insinua que les ONG estan darrere de la crema de l'Amazones

S'hi han registrat 38.228 focus d'incendi des del gener, quan el president va estrenar-se en el càrrec

Agències
2 min
L'Amazones crema: s'hi han registrat 38.228 focus d'incendi des del gener

BrasilEl president brasiler, Jair Bolsonaro, ha insinuat que les ONG podrien estar darrere dels milers d'incendis que estan cremant l'Amazones –la principal selva tropical del món i un dels pulmons que es consideren vitals per contrarestar l'escalfament global– i que estan disparant les xifres dels últims anys. "Pot haver-hi, sí, i no ho estic afirmant, una acció criminal d'aquestes oenagés per cridar l'atenció contra la meva persona, contra el govern del Brasil", va declarar Bolsonaro, que ha aixecat polèmica sobretot aquestes últimes setmanes perquè és partidari de l'explotació comercial –agrícola i minera– de l'Amazones.

Per reforçar la seva tesi, Bolsonaro va dir que el seu govern ha "tallat el subministrament de diners públics que anava a les ONG" que operen a la regió amazònica per a projectes "suposadament" bolcats a cura de l'ecosistema. "El personal ja està notant la falta de diners", va agregar el governant d'ultradreta després de comprometre's a determinar si els incendis en el principal pulmó del planeta han estat provocats. "El crim existeix. Ara hem de fer el possible perquè no augmenti" i establir les responsabilitats, "si és que n'hi hagués", va indicar Bolsonaro.

Malgrat les declaracions del president del Brasil, segueix havent-hi preocupació per les polítiques mediambientals del seu partit entre diversos sectors de la població i els moviments ecologistes. El motiu és que aquest augment dels focs sense precedents s'està produint justament des que Jair Bolsonaro va accedir a la presidència del Brasil, al gener. I només arribar al càrrec, l'exmilitar, fent cas omís de la preocupació internacional pel creixement de la desforestació, ja va prometre que obriria la selva a l'explotació minera i agrícola.

Les ONG temen que l'augment dels incendis pugui deure's a l'acció de propietaris agrícoles i empresaris del camp que s'hagin vist animats per les polítiques de Bolsonaro i hagin decidit guanyar terreny a l'Amazones. Segons l'Institut d'Investigació Ambiental de l'Amazonia (Ipam), l'augment dels incendis "té relació amb la desforestació i no amb una sequera més intensa, com podria pensar-se", que en cap cas "explicaria" els incendis.

La xifra d'incendis que s'han declarat des de principis d'any al Brasil és la més elevada dels últims set anys. Entre el mes de gener i les tres primeres setmanes d'agost, el país ha registrat 71.497 focus d'incendi, poc més de la meitat dels quals a l'Amazones. Segons les dades divulgades per l'Institut Nacional d'Investigacions Espacials (INPE) del Brasil, aquesta dada és un 83% superior a la del mateix període de l'any passat. L'extensió dels incendis ha obligat alguns estats amazònics a declarar situació d'emergència o alerta ambiental perquè la fumera pot provocar malalties respiratòries i afecta el trànsit aeri.

stats