Internacional 22/06/2017

May no expulsarà els europeus residents al Regne Unit però només en garanteix tots els drets als qui portin cinc anys residint al país

La primera ministra britànica explica als líders de la UE la seva proposta sobre els ciutadans comunitaris en el marc de les negociacions del Brexit

Laia Forès
1 min
La primera ministra britànica, Theresa May, en una imatge d'arxiu

Brussel·lesCap dels 3,2 milions de ciutadans comunitaris que resideixen legalment al Regne Unit seran expulsats del país quan es produeixi el Brexit, però només els qui acumulin almenys 5 anys de residència podran mantenir tots els drets (accés a la sanitat, a l'educació, a les pensions i a les ajudes socials). És la proposta que la primera ministra britànica, Theresa May, ha fet aquest dijous als líders europeus a la cimera que celebren a Brussel·les.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

May ha avançat informalment als seus homòlegs europeus el contingut de la proposta que Londres enviarà formalment dilluns a Brussel·les, tot i que no ha fet declaracions quan ha abandonat l'edifici del Consell Europeu. Segons fonts del govern britànic, la data a partir de la qual es comencen a comptabilitzar els 5 anys encara no està fixada però serà entre el març del 2017, quan es va activar l'Article 50, i la data en què es produeixi la sortida del Regne Unit.

Garantir els drets dels ciutadans és la prioritat de la UE en la negociació del Brexit que ha arrancat aquesta mateixa setmana. La proposta del govern britànic és només el punt de partida de la negociació. Fonts comunitàries s'han queixat de la poca concreció de la proposta de Theresa May.

stats