L'excap de campanya de Trump col·laborarà amb el fiscal del Russiagate

Manafort s'ha declarat culpable de diversos càrrecs relacionats amb la seva feina a Ucraïna

L'excap de campanya de Donald Trump, Paul Manafort, ha decidit deixar de ser fidel al president nord-americà i col·laborar amb Robert Mueller, el fiscal del Russiagate, el cas que investiga la ingerència de Rússia en les presidencials del 2016. La col·laboració serà a canvi d'una reducció de la pena que li pugui correspondre per diversos crims relacionats amb la seva feina de lobbista a Ucraïna.

L'acord suposa un gran canvi de la situació, ja que fins fa poc el seu exassessor s'havia resistit a agafar aquest camí, i podria comportar molts problemes per a Trump.

Manafort s'ha declarat aquest matí culpable de conspiració contra els Estats Units i d'obstrucció a la justícia en una vista judicial al Tribunal Federal de Washington. Els càrrecs contra seu estan relacionats amb la feina que va fer entre el 2006 i el 2017 per a governs estrangers, entre els quals el de l'expresident ucraïnès pro-rus Víktor Ianukóvitx, i per a oligarques russos.

L'exassessor de Trump va ajudar els seus clients a millorar la seva imatge a Washington però no va comunicar la seva condició de lobista a les autoritats nord-americanes. Aquestes activitats constitueixen un crim de conspiració als EUA, però  no tenen res a veure amb les que va exercir entre març i agost del 2016 com a cap de campanya de l'ara president republicà. Amb tot, Manafort podria donar informació valuosa a l'equip de Mueller sobre la feina que va fer per a Trump durant la campanya electoral.

Les penes que es derivin de la declaració de culpabilitat de Manafort se sumaran a la sentència condemnatòria que va rebre a l'agost per vuit delictes de frau fiscal.