Les claus per entendre el conflicte al Donbass, punt calent de la crisi a Ucraïna

La zona pro-russa veu com s'intensifiquen els atacs després de vuit anys d'una guerra de trinxeres

3 min
Soldats ucraïnesos a una trinxera a la zona de Donetsk el febrer del 2022.

BarcelonaLluny de la desescalada militar que els líders polítics occidentals reclamen a Moscou, la crisi a Ucraïna només fa que intensificar-se. Malgrat que els Estats Units insisteixen que Rússia ja ha decidit envair el país veí i que els plans inclourien arribar fins a la capital, Kíev, l'atenció se centra més que mai en la regió del Donbass, a l'est d'Ucraïna. Des de mitjans de la setmana passada, hi han revifat els atacs entre soldats ucraïnesos i rebels pro-russos, que fa vuit anys que s'enfronten en una guerra de trinxeres -suposadament congelada- que ha deixat més de 14.000 morts.

Com i quan va començar el conflicte?

Per entendre la situació actual a Ucraïna cal retrocedir fins al novembre del 2013, quan va esclatar la revolta popular que va acabar enderrocant el govern pro-rus presidit per Víktor Ianukóvitx, coneguda com a Euromaidan. El punt de partida va ser la suspensió del govern ucraïnès de les negociacions per a un acord d'associació amb la Unió Europea, cosa que va provocar manifestacions multitudinàries, severament reprimides per la policia. Ianukóvitx, però, va acabar fugint del país el febrer del 2014, i els líders rebels van aconseguir el control de les dependències del govern. L'Euromaidan va tenir lloc deu anys després de l'anomenada Revolució Taronja, una revolta prooccidental de característiques similars.

La resposta de Rússia a l'Euromaidan va ser l'annexió unilateral de la península de Crimea (no reconeguda per Ucraïna ni per Occident) i poc després va esclatar el conflicte entre el govern de Kíev i sectors pro-russos del Donbass, que van crear milícies, van ocupar edificis públics i van proclamar les repúbliques populars de Donetsk i Lugansk. Des de llavors, aquestes milícies rebels controlen una part d'aquest territori, amb el suport no oficial de Rússia. La guerra civil va quedar congelada amb un alto el foc el febrer del 2015, en el marc dels Acords de Minsk, signats entre Ucraïna i Rússia, amb la mediació de França i Alemanya -l'anomenat Quartet de Normandia-. La treva, però, s'ha trencat diverses vegades i el conflicte s'ha convertit en una guerra de trinxeres on es calcula que han mort més de 14.000 persones.

On és el Donbass?

La regió del Donbass està situada a l'est d'Ucraïna, a la frontera amb Rússia i amb sortida al mar d'Azov. Està formada per les autoproclamades repúbliques populars de Donetsk i Lugansk, de majoria russòfona, i és el punt més calent del conflicte. És una zona sota control polític i militar rus des del 2014, quan es va declarar independent en resposta a l'Euromaidan. Des de llavors, el Donbass ha quedat sota el paraigua del Kremlin, que hi manté tropes regulars, a més d'armar i finançar les milícies que s'enfronten a l'exèrcit ucraïnès.

Mapa de la zona del conflicte.

Què ha passat els últims dies?

L’exèrcit d'Ucraïna i els separatistes pro-russos s'acusen mútuament d'intensificar el conflicte al Donbass des de dijous passat. Tot i que és habitual que hi hagi escaramusses o tirs de morter puntuals, la tensió ha augmentat i el que sí que es constata és una guerra oberta en el terreny de la dialèctica i la propaganda. Tots dos bàndols s'han acusat d'haver disparat contra una escola infantil de la part del Donbass sota control ucraïnès, a la localitat de Stanítsa Luganska. Kíev acusa els milicians de l’autoproclamada república popular de Lugansk d’haver atacat posicions civils, mentre que des del costat rebel han denunciat que Kíev ha protagonitzat un atac de falsa bandera contra les seves pròpies posicions. Segons l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), només dissabte hi va haver 2.000 violacions de l'alto el foc, segons informa Reuters.

Tot plegat, amb l'afirmació recurrent per part de Putin que Ucraïna prepara un "genocidi" al Donbass i les imatges durant el cap de setmana d'una "evacuació massiva" de dones, criatures i vells amb autobusos cap a refugis a la regió veïna de Rostov, a l'altra banda de la frontera, malgrat que no hi ha cap indici que confirmi que Ucraïna estigui preparant cap ofensiva a la regió sota control rus.

Aquest dilluns, l'agència d'intel·ligència russa FSB ha informat que un projectil llançat des de la part controlada per Ucraïna a la frontera amb el Donbass ha impactat en una garita de guàrdia fronterera russa, a 150 metres de distància de la frontera, sense causar víctimes. Ucraïna, però, ho nega i assegura que la informació és "falsa". "Sempre posem èmfasi en el fet que no disparem a infraestructures civils, ni a territoris de Rostov", ha dit el portaveu militar ucraïnès, Pavlo Kovalchuk.

stats