Alemanya
Internacional 21/06/2021

Els conservadors alemanys prometen abaixar impostos per conservar la cancelleria

La CDU presenta el programa per a les eleccions del setembre escenificant unitat al voltant de Laschet

3 min
El president de la CDU i candidat a la cancelleria, Armin Laschet (esquerra), saludant el líder de la CSU, Markus Söder després de presentar el seu programa electoral

SabadellLa CDU post-Merkel vol que els anys 20 del segle XXI siguin "una dècada de modernització" per a Alemanya, però amb menys impostos i sense recórrer a l'endeutament. És el compromís que la Unió Cristianodemòcrata assumeix al seu programa electoral per als comicis federals del 26 de setembre, en què Armin Laschet aspira a succeir a la cancelleria la seva companya de partit Angela Merkel, que es retira després de setze anys al capdavant del govern.

"Just després de la pandèmia una pujada d'impostos seria el camí equivocat. Obstaculitzaria l'impuls que la nostra economia necessita", diu el document que ha presentat aquest dilluns el partit conservador, en el que sembla una resposta implícita als plantejaments de les forces progressistes, que en els seus programes sí que proposen pujades d'impostos justament amb l'argument que són la millor via per fer front a la crisi econòmica derivada de la pandèmia de covid-19.

La CDU, en canvi, no només considera que no cal augmentar la pressió fiscal, sinó que fins i tot es compromet a rebaixar-la per a les rendes mitjanes i baixes i, a mitjà termini, també preveu reduir l'impost de societats fins al 25%, uns cinc punts per sota del tipus actual. A més, el partit vol fer desaparèixer definitivament l'anomenat recàrrec de solidaritat, una taxa creada fa trenta anys amb l'objectiu d'afavorir el desenvolupament econòmic de l'antiga Alemanya de l'Est i que des d'aquest any paga només el 10% de la població més rica. Així mateix, el programa electoral de la Unió cita específicament la negativa a reintroduir al país l'impost de patrimoni, una proposta que sí que recullen els Verds, els socialdemòcrates de l'SPD i l'esquerra de Die Linke.

Alhora, el partit assegura que "tan ràpidament com sigui possible" vol tornar a l'equilibri pressupostari i rebaixar el deute públic per sota del 60%, deu punts per sota del 70% a què va arribar l'any passat a causa de la pandèmia. També es compromet a no tocar el límit de dèficit fixat a la Constitució, que els Verds pretenen "actualitzar" per "permetre inversions urgents".

Mostra d'unitat

Laschet ha presentat el programa acompanyat de Markus Söder, el líder de la CSU (el partit bavarès agermanat amb la CDU) i que va ser el seu rival a l'hora d'escollir qui havia de ser el candidat conservador a la cancelleria. El dur enfrontament que van protagonitzar tots dos a l'abril per aconseguir el nomenament va ser una de les causes de la forta caiguda que el partit va experimentar a les enquestes i que va situar els Verds al capdavant de la cursa electoral. Però això ja és aigua passada: fa un mes que els sondejos tornen a donar la victòria a la CDU (els mes recents, per un marge d'entre 7 i 8 punts) i el partit torna a anar plegat, si més no de cara enfora.

Tot i així, els Verds continuen sent els grans rivals d'una CDU que, fins i tot en cas de victòria, no podrà governar sola i que es podria veure apartada del poder per una coalició encapçalada pels ecologistes. Una prova d'això han sigut els atacs més o menys explícits als Verds durant la compareixença conjunta dels dos líders conservadors. "Nosaltres unim la lluita contra el canvi climàtic amb la fortalesa econòmica i les garanties socials", ha dit Laschet. I Söder ha afegit: "Estic fermament convençut que els alemanys no confien en els Verds per a la cancelleria. També es poden fer polítiques verdes sense els Verds". El programa de la CDU dedica tot un capítol a l'emergència climàtica i fixa per al 2045 l'assoliment de la neutralitat d'emissions de gasos d'efecte hivernacle a Alemanya.

stats