Internacional 02/02/2016

Corea del Nord anuncia el llançament d'un satèl·lit... però el món creu que es tracta d'un míssil de llarg abast

El presumpte aparell, anomenat 'Kwangmyongsong', serà llançat entre el 8 i el 25 de febrer

Marc Toro
2 min
Salutacions del líder nord-coreà Kim Jong en motiu del nou any. KCNA KCNA/REUTERS

BarcelonaTotes les alarmes s'han tornat a encendre aquest dimarts a la tarda per un nou anunci de Corea del Nord. Aquest cop, però, el règim de Kim Jong-un no ha provat una bomba d'hidrogen -tal com va assegurar que havia fet el passat 6 de gener-, sinó que ha comunicat a diverses agències de les Nacions Unides la seva intenció de llançar aquest mes un satèl·lit d'observació. Lluny de voler fer un pas més per impulsar un programa espacial, però, la comunitat internacional tem que el que vulgui fer realment Pyongyang sigui llançar un míssil de llarg abast.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Hem rebut una carta de la Missió Diplomàtica de Corea del Nord dient que planeja llançar un satèl·lit d'observació àrea, com els que són utilitzats en l'estudi de la Terra", ha informat a l'agència Efe el portaveu de la Unió Internacional de Telecomunicaciones (UIT), Sanjay Acharya, i ha afegit que en la informació rebuda s'especifica que l'aparell estarà en funcionament un període de quatre anys. De la seva banda, una portaveu de l'Organització Marítima Internacional (OMI) ha confirmat a Reuters que el presumpte satel·lit, anomenat 'Kwangmyongsong', serà llançat entre el 8 i el 25 de febrer.

Si bé Acharya ha deixat clar que "falta molta informació" i que "és difícil" determinar si es pot fer passar el llançament d'un míssil pel d'un satèl·lit, el fet que s'hagi comunicat a l'OMI implica -segons aquesta organització" que "pot haver-hi risc per a la navegació". Aquesta agència de l'ONU, que vetlla per la seguretat marítima, preveu emetre un comunicat en les pròximes hores per advertir dels riscos a les embarcacions, ha informat Efe.

Durant els últims dies s'ha observat a través d'imatges de satèl·lit una intensificació de l'activitat a les instal·lacions de llançament al nord-est de la península coreana, per la qual cosa es creu que el règim prepara un nou assaig de míssil balístic de llarg abast. L'últim llançament d'aquest tipus va tenir lloc el desembre de 2012, quan el règim va aconseguir posar en òrbita un satèl·lit amb el seu coet de llarg abast Unha-3, una acció que la comunitat internacional va considerar part del seu programa de desenvolupament de míssils balístics intercontinentals i que va donar lloc a noves sancions de l'ONU.

En aquests moments el Consell de Seguretat de Nacions Unides estudia imposar sancions addicionals a Corea del Nord com a resposta a la quarta prova atòmica del règim de Kim Jong-un.

stats