Crítiques al primer ministre del Pakistan per culpar les dones de les violacions

Imran Khan va dir que les dones han de fer servir el vel per "evitar" temptar els homes perquè no tots "tenen força de voluntat"

ARA
2 min
Imatge d'arxiu del primer ministre del Pakistan, Imran Khan.

El primer ministre pakistanès, Imran Khan, ha rebut aquest dimecres dures crítiques de les organitzacions de drets humans i feministes per haver culpat les dones de la violència sexual, en considerar que són elles qui tempten els homes quan no fan servir vels, informa Efe.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Durant un programa televisiu aquest cap de setmana en què responia a preguntes de la ciutadania, Khan va afirmar, parlant sobre les nombroses agressions sexuals al país, que les dones han de cooperar per "evitar" les temptacions dels homes, perquè no tothom "té força de voluntat". "Si la nostra religió ens dona el concepte del vel, llavors hi ha alguna filosofia darrere d'això i aquesta filosofia és salvar el sistema de la família i protegir la societat", va dir Khan, conegut pel seu passat de playboy i divorciat dues vegades.

L'exjugador de criquet va afegir que l'augment de les violacions és "conseqüència d'una societat en què l'obscenitat augmenta", i va culpar Hollywood i a la indústria del cinema indi de Bollywood d'aquesta falta de decòrum.

"Reso perquè demani perdó a les dones del Pakistan a la televisió", deia a Twitter aquest dimecres Husna Shaban, una de les centenars de joves que van expressar el seu enuig amb el mandatari pakistanès. Fins i tot s'hi va sumar una de les seves exdones, la britànica Jemima Goldsmith, que va fer servir una cita de l'Alcorà que demana als homes que "continguin els seus ulls". "La responsabilitat és dels homes", va dir Goldsmith a Twitter.

Les crítiques, de fet, han anat pujant de to des de diumenge. L'ONG Comissió de Drets Humans del Pakistan (HRCP) ha criticat durament les paraules del mandatari i li ha exigit una disculpa. "No només mostra una desconcertant ignorància d'on, per què i com ocorren les violacions, sinó que també culpa les supervivents de les violacions", diu la HRCP en un comunicat. A aquesta organització se sumen diverses entitats feministes i circula una declaració signada per centenars de persones i organitzacions que demanen que rectifiqui.

De moment el polític no ha tornat a parlar del tema. La violència sexual contra dones i nens ha provocat diverses protestes al país en els últims anys. En un dels casos més polèmics, un cap de policia es va preguntar en una entrevista televisada l'any passat com podia ser que la família d'una dona violada en una autopista davant dels seus dos fills li hagués permès sortir de nit. Les organitzadores de les manifestacions pel Dia de la Dona del 8 de març s'enfronten també a acusacions de blasfèmia contra l'islam després d'una campanya de desinformació en xarxes socials, una perillosa recriminació que acostuma a acabar en els tribunals o en linxaments.

stats