Internacional 08/10/2022

Una explosió destrueix part de l'únic pont que uneix Crimea amb Rússia

El pont de Kertx és una infraestructura essencial per a l'abastiment de les tropes russes

4 min
Imatges del pont de Kertx en flames, aquest dissabte al matí.

BarcelonaEl pont de l'estret de Kertx, que uneix la península ucraïnesa de Crimea (annexionada per Rússia el 2014) i la regió russa de Krasnodar, ha quedat parcialment destruït aquest dissabte. Les autoritats antiterroristes russes han atribuït el col·lapse del pont a l'explosió d'un camió, mentre que Ucraïna ho ha celebrat sense fer referència a la causa. Aquesta explosió suposa un contratemps molt significatiu per a Moscou, ja que talla una de les principals rutes de subministrament per a l'exèrcit rus, especialment al front sud, on les tropes ucraïneses estan duent a terme una contraofensiva per recuperar el terreny ocupat a la regió de Kherson durant les primeres setmanes de la invasió. A més, el pont es va convertir en un dels símbols de poder de Vladímir Putin després d'annexionar-se Crimea.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

D'acord amb diversos vídeos publicats a les xarxes socials, un tren carregat amb diversos vagons cisterna plens de combustible estava en flames al mig de la via. A més, la secció del pont amb carretera per a vehicles rodats havia col·lapsat al mateix punt.

Segons el Comitè Nacional Antiterrorista de Rússia, aquesta matinada "ha explotat un camió" mentre passava pel pont. La deflagració ha provocat "l'incendi de set tancs de combustible d'un tren que es movia en direcció a la península de Crimea". El president rus ha instat el govern a crear una comissió estatal per investigar l'incident, que ha obert un cas penal per un suposat "delicte", fet que confirmaria que la principal hipòtesi no és un accident. Segons aquesta comissió, l'explosió ha provocat almenys tres morts, que es creu que eren passatgers del cotxe que estava més a prop del camió que ha explotat.

L'agència russa Interfax ha citat el president del Consell d'Estat de Crimea, Vladímir Konstantínov, que ha acusat les autoritats ucraïneses: "Els vàndals ucraïnesos han aconseguit arribar al pont de Crimea amb les seves mans tacades de sang. Ara tenen alguna cosa de què estar orgullosos", ha dit. Amb tot, ha assegurat que els danys al pont "no són greus" i que es repararan ràpidament.

"El començament"

Mikhailo Podoliak, un dels consellers del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha afirmat a Twitter que la destrucció del pont de Kertx és "el començament". "Tot el que és il·legal s'ha de destruir, tot el que s'ha robat s'ha de retornar a Ucraïna, tot el que ha estat ocupat per Rússia ha de ser expulsat", ha dit a Twitter, sense atribuir la responsabilitat de l'explosió a les forces de Kíiv.

Amb tot, mitjans ucraïnesos apunten que el Servei de Seguretat d'Ucraïna (SBU) està darrere de l'explosió. El diari digital Ukrainska Pravda cita una font d'aquest organisme, mentre que l'agència Ukrinform fa referència a una publicació de l'SBU a Telegram i a altres fonts internes per atribuir a aquest organisme l'autoria de l'atac, segons informa l'agència EFE.

Símbol de poder de Putin

El pont travessa l'estret de Kertx, que és el pas natural entre el mar Negre i el mar d'Azov, i amb 19 quilòmetres és el pont més llarg d'Europa. Es tracta d'un dels símbols de poder de Rússia: va ser inaugurat personalment per Vladímir Putin el maig del 2018, quatre anys després de l'annexió de Crimea a la Federació Russa, amb un cost de 227.000 milions de rubles (en aquell moment, uns 3.700 milions d'euros).

Aquest dissabte, les forces armades d'Ucraïna han comparat la destrucció del pont de Kertx amb l'atac a l'abril del vaixell de guerra Moskva, un dels més importants de l'armada del Kremlin. "El creuer de míssils guiats Moskva i el pont de Kertx, dos símbols notoris del poder rus a la Crimea ucraïnesa, han caigut. Què serà el següent, russos?", han publicat al seu compte oficial de Twitter.

A part de la importància simbòlica, la infraestructura té un gran pes estratègic, ja que és una de les rutes més crítiques per abastir no només la península de Crimea des de Rússia, sinó les forces armades russes que ocupen el sud d'Ucraïna, especialment les regions de Kherson i Zaporíjia, recentment annexionades pel Kremlin. Des de fa mesos, les forces ucraïneses utilitzen míssils i operacions de sabotatge per atacar la logística de l'exèrcit rus. En les últimes setmanes, les tropes de Kíiv han aconseguit avenços significatius en aquesta àrea en una contraofensiva iniciada a finals d'agost, uns guanys que se sumen als obtinguts a l'est del país, a les regions de Khàrkiv i el Donbass.

Segons les informacions preliminars de les autoritats russes, dues seccions de la part automobilística del pont han col·lapsat, i el trànsit tant de cotxes com de trens ha quedat suspès, però l'incendi ja s'ha extingit. Segons el ministeri de Transport rus, s'ha posat en marxa el transport amb ferri i el servei ferroviari també s'ha reprès aquest dissabte al vespre.

Les autoritats locals asseguren que hi ha prou aliments i productes no essencials per a 55 dies i combustible per almenys 15 dies a la península de Crimea. Amb tot, per evitar un pànic "artificial", la venda d'articles a les botigues d'alimentació s'ha limitat a tres quilos per persona, segons informa l'agència RIA Nóvosti.

Nou comandant rus a Ucraïna

Aquest dissabte, el ministeri de Defensa rus ha canviat el comandant de les tropes a Ucraïna, i ha nomenat el general Serguei Surovikin, que fins ara era el màxim responsable de les forces aeroespacials de l'exèrcit rus. Surovikin va participar en el conflicte armat al Tadjikistan, la segona guerra de Txetxènia i l'operació militar a Síria. Es tracta del tercer nomenament d'un alt càrrec militar rus aquesta setmana, després del cessament dels comandats de dues de les cinc regions militars de Rússia pels retrocessos de les forces de Moscou al nord-est i el sud d'Ucraïna.

stats