REGNE UNIT
Internacional 22/07/2019

Dimissions preventives davant el probable triomf de Boris Johnson

El número 2 d’Exteriors renuncia per promoure una moció de confiança

Q.a.
3 min
Dimissions preventives davant el probable triomf de Boris Johnson

LondresEl número 2 del ministeri d’Afers Estrangers britànic i secretari d’estat per a Europa, Sir Alan Duncan, va dimitir ahir del govern de Theresa May amb la intenció de poder presentar una moció per promoure un debat d’urgència que, a la pràctica, hauria de funcionar com una votació sobre la idoneïtat del més que probable nou primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, per ocupar el càrrec. És la primera de les dimissions preventives contra Johnson que s’ha fet realitat d’entre les anunciades per diversos col·legues del partit, i a què el gran favorit per esdevenir aquest migdia el premier número 77 de la història del país haurà de fer front pròximament.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Diumenge el ministre del Tresor, Philip Hammond, va anunciar a la BBC que també dimitiria si Johnson era, efectivament, l’escollit per les bases conservadores en comptes de l’altre candidat, el fins ara titular de la cartera d’Exteriors, Jeremy Hunt. El responsable de Justícia, David Gauke, ha promès igualment renunciar al càrrec per no treballar a les ordres de l’exalcalde de Londres.

Tant Hammond com Gauke presentaran la dimissió demà al matí a tot estirar, encara a Theresa May, abans que la premier vagi a veure la reina per presentar demà al migdia la dimissió com a cap del govern i deixar pas, després de tres anys i escaig, al seu successor.

Aliat de Jeremy Hunt

La dimissió de Duncan, previsible perquè durant la campanya de les primàries ha donat suport a Jeremy Hunt i sempre s’ha mostrat molt crític amb Johnson, amb qui també va treballar al Foreign Office en els dos anys que aquest va ser cap del departament, resulta extraordinària per les circumstàncies en què s’ha produït. A la carta de renúncia adreçada a May, Duncan afirma: “Dimiteixo per expressar lliurement les meves opinions abans que renunciïs al càrrec”. Hores després, assegurava a la BBCque tenia “enormes reserves sobre la capacitat de Johnson per ser premier ”: “D’entre els dos ministres [d’Exteriors amb què he treballat] no tinc cap dubte de qui és més competent [Jeremy Hunt], tot i que mai diré que [Johnson] no està preparat per ser primer ministre del Regne Unit”, deia.

En tot cas, immediatament després d’abandonar el càrrec, Duncan va promoure davant el Parlament la presentació d’una moció perquè es debatés aquesta tarda, un cop se sàpiga l’anunci del resultat de l’elecció conservadora, si Johnson tindrà la confiança necessària de la cambra per dirigir el govern. Però la iniciativa de Duncan va ser avortada per l’ speaker de la cambra, John Bercow, que ha vetat la possibilitat de dur a terme el debat i la votació consegüent.

La dimissió de Duncan segueix la de Margot James, secretària d’estat de Cultura, que la setmana passada va renunciar després de pronunciar-se contra el govern en una altra votació preventiva amb l’objectiu de dificultar a l’imminent nou premier la possibilitat de suspendre el Parlament amb l’objectiu de forçar la sortida de la Unió Europea sense acord el 31 d’octubre.

D’altra banda, ahir a primera hora de la tarda el Partit Liberal Demòcrata va anunciar l’elecció d’un nou lideratge en substitució de Vincent Cable. Jo Swinson, de 39 anys, fins ara número 2 de la formació, esdevé la primera dona que n’agafa les regnes. Swinson competia amb Ed Davey. El va superar amb el 63% dels vots.

En el seu discurs d’acceptació del càrrec, Swinson es va mostrar confiada en frenar els plans de Boris Johnson de sortir de la UE sense acord.

stats