El discurs de Putin en què ha declarat la guerra: “Desarmarem i desnazificarem Ucraïna”

El líder rus declara la guerra a Kiev i es mostra desafiant amb els Estats Units i Europa

2 min

Mentre les Nacions Unides demanaven a Rússia que no declarés la guerra a Ucraïna, abans de les 6 del matí, a Moscou, Putin ha aparegut per sorpresa a la televisió per dir el que tothom temia: comença la guerra russo-ucraïnesa. Segons les seves paraules, Rússia ha engegat una “operació militar especial” i ha demanat a Kíev que deposés les armes i es rendís mentre hi havia bombardejos en més d’una desena de ciutats del país, entre les quals algunes de les més importants com Kíev, Khàrkiv, Odessa i Dniprò. Ha definit l’objectiu de les seves tropes com una missió per “desmilitaritzar i desnazificar” el país. També vol jutjar tots els que hagin comès crims contra civils, “inclosos ciutadans russos”. Ha promès que els que es rendeixin en sortiran indemnes. “Tota la responsabilitat per la possible massacre recaurà completament i totalment sobre la consciència del règim que governa el territori ucraïnès”.

L’exèrcit rus compta amb la plena confiança de l’home fort del Kremlin, que ha afirmat que té el convenciment que “complirà el seu deure de manera professional i valenta”, i també ha elogiat el seu govern, que a tots els nivells “treballa efectivament: els especialistes encarregats de l’estabilitat econòmica, financera i social, i dels nostres negocis”.

L’inici de la guerra tindrà conseqüències que afectaran Rússia. De moment, el canvi d’euro a ruble ha pujat fins a 99,99 rubles per cada euro al matí, mentre que ahir es canviava a 91 rubles. Això complica a Moscou el comerç amb la resta del món, sobretot pel que fa a les importacions, necessàries per a Rússia. 

“El destí de Rússia és a les capaces mans de la nostra gent”, s’ha enorgullit Putin. I ha afegit: “Les decisions que prenguem s'assoliran, els nostres objectius es compliran i la seguretat de la nostra mare pàtria quedarà garantida”. El Kremlin fa temps que exigeix que Ucraïna no entri a l'OTAN i que no s'hi despleguin míssils.

Més enllà de Kíev

No només ha adreçat paraules als veïns ucraïnesos, sinó també als Estats Units i Europa. Ha amenaçat qualsevol que intenti interposar-se en el camí de Rússia o que la vulgui amenaçar: “La resposta de Rússia serà immediata i portarà conseqüències que mai us heu trobat en la vostra història”. L’enemic a derrotar, ha dit, és “l’imperi de les mentides” –presumiblement els EUA–, i ha defensat que “la justícia i la veritat són al nostre costat”.

En els últims dies s’ha treballat en un relat des de les elits russes i els mitjans de comunicació que ha atacat sistemàticament Ucraïna i els seus líders, assegurant que no tenia dret de ser un país sobirà, de ser un estat fallit, genocida, nazi i corrupte, una amenaça potencialment nuclear per a Rússia per la tecnologia i el coneixement heretats de la Unió Soviètica. A més, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, també ha estat etiquetat amb tres paraules habituals: “pallasso", "bufó” i “titella”.

stats