Internacional 04/05/2016

Donald Trump es queda sense rivals i ja es veu candidat a la Casa Blanca

Després d'una rotunda derrota a Indiana, Ted Cruz i John Kasich abandonen i deixen via lliure al polèmic magnat per encapçalar la candidatura republicana

Jaume Masdeu
3 min
Donald Trump després de la victòria d'aquesta matinada

Nova YorkHa estat una gran nit per a Donald Trump, la nit en què ha esclafat els rivals i s'ha obert pas cap a la nominació del partit que no l’estimava però que s’ha hagut de resignar a acceptar-lo com el seu candidat a la presidència dels Estats Units. La victòria rotunda a Indiana –una més i ja en són set de seguides– ha forçat el seu gran rival, Ted Cruz, a retirar-se i deixar el camí expedit per a Trump.

Hores més tard, mitjans nord-americans donen per feta també la retirada de l'altre únic candidat que quedava, John Kasich, que previsiblement ho anunciarà oficialment aquest mateix dimecres. És cert que Trump no ha sumat encara el nombre mínim de delegats, però suma ja més d’un miler de delegats, mentre que Kasich en tenia fins ara només 153.

El mateix president del Comitè Nacional Republicà, Reince Preibus, ha declarat via Twitter que Trump serà el “presumpte nominat” i que ara toca unir-se tots per derrotar Hillary Clinton. És el senyal més clar que els dirigents republicans, esgotades totes les maniobres i incapaços de potenciar un candidat alternatiu, no tenen altre remei que alinear-se darrere el Trump que tan inquiets els deixa amb els insults, les sortides de to i posicions polítiques sovint poc coherents amb la línia oficial del partit.

Segueix els resultats de les primàries als EUAEn el discurs de la victòria, Donald Trump, amb un to inusualment moderat, ha tingut paraules amables per a Ted Cruz –“és un gran competidor”–, i ha fixat l’objectiu a aconseguir: “Anem per Hillary Clinton… al novembre guanyarem”. Conscient de quin serà el seu gran repte ara, Trump ha afirmat que s’ha de treballar per la unitat del partit, i en aquesta línia ha presumit que antics rivals li truquen per incorporar-se al seu equip, al “tren de Trump”, en les seves paraules. Aquest serà un element clau que determinarà les opcions reals de Trump i de tot el partit republicà. Si de debò vol guanyar, l'objectiu és aconseguir que els electors republicans que el rebutgen, a l’hora de la veritat, al novembre, confrontats al dilema entre Trump i Clinton, acabin votant-lo.

Els resultats d’Indiana són els que han provocat la retirada de Ted Cruz,Ted Cruz, després de ser derrotat àmpliament a l’estat que ell mateix havia elegit com a trampolí per a la remuntada. En una escena molt americana, Cruz ha comparegut rodejat de tota la família per declarar que “des del principi havia dit que continuaria mentre hi hagués un camí viable cap a la victòria, i aquesta nit, lamento dir que aquest camí ha quedat descartat”. Era l’adéu del senador de Texas, un conservador extremista i molt ortodox que no ha mencionat ni una sola vegada el guanyador, Donald Trump, amb qui durant la campanya ha mantingut intercanvis verbals duríssims.

Sanders guanya a Indiana

Pel cantó demòcrata, Bernie Sanders ha aconseguit imposar-se a Hillary Clinton a Indiana en un resultat molt ajustat que injecta ànims a la campanya de Sanders, però que a la vista de la diferència de delegats entre els dos candidats no permet pensar que tingui possibilitats reals d’aconseguir la nominació demòcrata. Sí que li ha donat l’ocasió d’endurir el to cap a una Clinton que els últims dies havia afirmat cada cop amb més insistència que ja centrava els esforços en la campanya per a les presidencials, per fer front a Donald Trump. Una certa atenció haurà de mantenir Clinton en la nominació demòcrata que té pràcticament assegurada, però que pot trigar a confirmar-se.

Una confrontació entre Clinton i Sanders que s’ha mantingut sempre en un to correcte, tot i que hi ha hagut moments de tensió, però sense entrar mai en l’insult personal, que contrasta amb l’autèntica batalla campal, amb profusió d’injúries i referències personals que ha protagonitzat fins ahir mateix la campanya republicana.

stats