Internacional 03/12/2015

Dos sospitosos del tiroteig a Califòrnia moren abatuts per la policia

Almenys 14 morts i 17 ferits en l'atac a un centre de discapacitats. La policia mata un home i una dona, després d’una persecució

Núria Ferragutcasas
3 min

WashingtonLa policia ha matat aquesta matinada catalana dos dels presumptes autors –un home i una dona- del tiroteig massiu en un centre per discapacitats de San Bernardino, Califòrnia, que ha deixat 14 morts i 17 ferits. Es tracta de Syed Rizwan Farook, de 28 anys, treballador del centre, i Tashfeen Malik, de 27, tots dos nascuts als Estats Units i que segons la policia eren parella. Una tercera persona ha estat detinguda.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Quatre hores després del tiroteig, les autoritats han localitzat i perseguit els sospitosos que havien fugit amb una furgoneta negra. Les televisions han retransmès en directe l'intercanvi de trets entre la policia i presumptes autors de la massacre. Un tercer sospitós ha estat detingut a la zona.

Els fets van passar ahir a les onze del matí, hora local, al Inland Regional Center, un centre mèdic de tractament de problemes mentals i de desenvolupament de San Bernardino, una ciutat a uns cent quilòmetres de Los Angeles. L’oficina del xèrif del comtat va explicar que diversos testimonis havien vist tres sospitosos emascarats armats amb rifles i vestits amb roba militar.

El motiu del tiroteig continua sent una incògnita. I l'FBI no descarta que es tracti d'un acte terrorista. Alguns mitjans nord-americans han informat que alguns investigadors creuen que un dels atacants havia treballat en el centre i recentment havia tingut una disputa amb els seus companys de feina.

“Van arribar preparats, equipats amb rifles d'allalti tenien una missió”, va explicar el cap de la policia de San Bernardino, Jarrod Burguan, en la seva primera roda de premsa per informar del tiroteig. Almenys una persona armada va començar disparar en una sala on una trentena de persones participaven en una festa de nadal per treballadors.

Olivia Navarro ha explicat al diari The New York Times la trucada que va rebre de la seva filla, Jamille, que treballa amb nens amb necessitats especials al Centre. “M’ha dit que hi havia homes disparant a l’edifici i que estava amagada en una sala. Em xiuxiuejava perquè no volia que l’escoltessin. I l’hi he dit que deixés de parlar”, ha relatat. "Per què algú voldria fer mal a algú que ajuda els nens?"

Les forces especials seguien aquesta matinada inspeccionant l’edifici atacat a la recerca d’explosius. Burguan ha assegurat que els sospitosos podrien haver deixat un artefacte a la zona.

Tirotejos massius gairebé cada dia

El tiroteig a San Bernardino és el segon en una setmana. El divendres passat un home va atacar una clínica que ofereix assistència a persones amb pocs ingressos i practica avortaments a Colorado. I és el pitjor des de la massacre a l’escola de Sandy Hook, a Newtown (Connecticut) el 12 desembre de 2012, on van morir 20 nens i sis adults.

Segons la web Mass Shooting Tracker el de San Bernardino és el 355è tiroteig massiu d’aquest any. La mateixa pàgina explica que comptabilitza com a tiroteig massiu els incidents en què hi ha quatre o més persones mortes o ferides per una arma de foc.

Tenim ara una pauta de tirotejos massius en aquest país que no té cap paral·lel en cap altre lloc al món”, va dir el president Barack Obama en declaracions a la cadena de televisió CBS News poques hores després de la matança. I va recordar que hi ha "alguns passos que es poden donar ara" mateix, "no per eliminar cada un dels tirotejos massius, sinó per millorar les probabilitats que no es produeixin tan sovint".

stats