Internacional 21/06/2021

Front comú de l'esquerra a la regió de París

Les regionals franceses han suposat un cop tant per a Macron com per a Le Pen

2 min
El secretari nacional del partit verd EELV i candidat a les eleccions regionals a la presidència de la regió de l'Ile-de-France, Julien Bayou

ParísPoques hores després que tanquessin els col·legis electorals en les eleccions regionals i departamentals d'ahir a França, els partits ja van posar fil a l'agulla a les negociacions per a la segona volta de diumenge. Per sorpresa, els partits tradicionals es van mantenir forts, i fins i tot la dreta va guanyar a l'extrema dreta de Marine Le Pen, amb gairebé el 30% dels vots a escala estatal. Així, els conservadors van sortir clarament victoriosos en diferents regions on no tenen rival, però en d'altres, com a la de París (Illa de França), tot i que la candidata conservadora sortint, Valérie Pécresse, va obtenir el 36% dels sufragis, s'haurà d'enfrontar a la segona volta amb una unió de partits d'esquerra liderada pel secretari dels verds, Julien Bayou.

Els socialistes, amb un 11% dels vots, s'hauran d'acontentar a anar de segons dels ecologistes, que van sumar el 13% de les butlletes. També s'hi suma el partit liderat a escala estatal per Jean-Luc Mélenchon, La França Insubmisa, que va passar per poc a la segona volta, amb un 10,24% dels sufragis. Malgrat que els sondejos i els primers resultats apunten a una victòria dels conservadors, l'esquerra té esperances de conquerir el govern de la regió de la capital francesa: avui ha anunciat l'acord amb aires grandiloqüents i ha fet una crida a la participació després que l'Illa de França registrés una de les xifres d'abstenció més altes del país, un 69%.

L'esquerra també podria pintar de verd i vermell el País del Loira, on ha guanyat la presidenciable conservadora Christelle Morançais amb un 34% dels vots, però amb una mica menys d'avantatge que la dreta parisenca i sota l'ombra d'una altra unió liderada pels ecologistes, que juntament amb la França Insubmisa van obtenir un 19% dels suports. També s'hi unirien els socialistes, amb un 16% dels vots a la primera volta.

On també hi haurà un altra lluita aferrissada per la presidència és a la regió de Marsella, Provença-Alps-Costa Blava (PACA). Ahir, l'exconservador i exministre Thierry Mariani, que Le Pen va fitxar per donar un aire més moderat al seu partit i esgarrapar vots a la dreta tradicional, va superar el 35% i va quedar gairebé empatat amb el candidat de la dreta, Renaud Muselier. PACA és l'única regió on Le Pen té possibilitats reals de guanyar. El candidat ecologista Jean-Laurent Félizia no es presentarà finalment a la segona volta; cedeix així a les pressions dels socialistes i del seu propi partit, que no volien dividir el vot anti-Le Pen. Així la lluita serà entre el partit d'ultradreta i els conservadors.

stats