Rússia

"Em vaig fer la morta"

Centenars de persones reten homenatge a les víctimes de l'atac als afores de Moscou

ARA
2 min
Una dona posa flors en homenatge a les víctimes aquest dissabte a l'exterior del centre comercial on va tenir lloc l'atac als afores de Moscou.

BarcelonaLa nena està estirada en un llit d'hospital mirant cap al sostre. Té la part esquerra de la cara totalment inflada i un braç embenat. “Un va començar a disparar contra la gent. Vaig caure a terra i vaig fingir que estava morta. Estava sagnant”, descriu amb veu calmada i referint-se als terroristes que van sembrar el pànic divendres a la nit a la sala de concerts Crocus City Hall, als afores de Moscou. Segons diu, a alguns els van rematar a terra. Ella, en canvi, va tenir sort. La nena és un dels testimonis de la massacre que ha difós el canal oficial de televisió Russia Today. N'hi ha molts més.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El concert estava a punt de començar i totes les entrades estaven venudes: 6.200. Actuava el grup de rock rus Piknik, creat als anys setanta. De fet, molts dels assistents rondaven la quarantena i s'hi havien desplaçat des d'altres ciutats. Al principi, alguns van pensar que els trets eren focs d'artifici. D'altres, que el grup de música començava la seva actuació d’una manera original. Molts van treure els telèfons mòbils i van filmar els terroristes creient-se que formaven part de l'espectacle. “Guardeu els vostres telèfons i gategeu”, es pot sentir que crida un home, en un dels vídeos difosos a les xarxes socials, per advertir que allò no era cap xou, sinó una matança real.

“Vaig veure un home amb roba de camuflatge. No va dir res i va començar a disparar contra la gent que tenia al davant”, explica l’Alexander, que és un altre dels afortunats que va aconseguir sortir-ne amb vida. La gent corria en desbandada per intentar fugir, mentre que d'altres van intentar buscar refugi entre les butaques de l'auditori. Alguns van pujar a l'escenari i es van amagar darrere les cortines, però els terroristes disparaven de manera indiscriminada cap a totes les direccions.

“Van llançar un còctel Molotov i tot va començar a cremar”, explica un altre home, Vitaly, que també va aconseguir salvar la vida. De fet, algunes víctimes van morir pels trets, però altres per la inhalació de fum. El foc es va estendre ràpidament pel pati de butaques i va arribar al sostre, que es va enfonsar parcialment. Així mateix, les flames van afectar el segon pis. Amb tot, els bombers van tardar a intervenir-hi. No podien acostar-se a l'auditori perquè els terroristes continuaven a dins.

Aquest dissabte centenars de persones s'han atansat al lloc de l'atac i hi han dipositat flors i espelmes en homenatge a les víctimes. Les autoritats han fet una crida perquè la gent doni sang i davant d'alguns hospitals s'han format cues de persones que intentaven ajudar d’aquesta manera, tot i que durant bona part del dia ha plovisquejat a la capital russa. A les tanques publicitàries i a les parades d'autobús de tot Moscou s'hi han col·locat cartells amb la foto d'una espelma i la llegenda “22/3/24. Estem de dol”. Una data que serà difícil d'oblidar.

stats