Internacional 21/09/2017

Escalada militar al Kurdistan iraquià, a quatre dies del referèndum

Almenys 7 civils han mort en un atac perpetrat per avions turcs al nord de l'Iraq

Ara
2 min
Vehicles blindats de l'exèrcit turc durant unes maniobres militars a la frontera amb el Kurdistan, aquest dijous

BarcelonaPocs dies abans del referèndum d'autodeterminació del Kurdistan iraquià, la tensió entre la regió i els seus veïns no ha fet més que augmentar. Les últimes hores el conflicte s'ha cobrat la vida de 7 civils kurds, que segons ha informat el govern del Kurdistan aquest dijous haurien mort en un atac perpetrat per les forces aèries turques.

Turquia ha engegat diverses maniobres militars als límits amb l'Iraq i als territoris kurds a banda i banda de la frontera. El seu principal objectiu han sigut les posicions del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK). L'estat major turc ha informat aquest dijous que caces bombarders van atacar bases del PKK i en l'operació es van destruir refugis i dipòsits d'armes ubicats a les regions de Zap, Metina i Avashin-Basyan. L'exèrcit turc, que bombardeja periòdicament les bases que el grup armat té al nord de l'Iraq, continuarà amb aquest tipus d'operacions, va afegir.

"Mentre els ciutadans acudeixen als seus camps i horts a treballar, l'aviació turca bombardeja aquestes zones, al·legant que són àrees del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK)", ha assegurat l'executiu kurd en un comunicat. El bombardeig es produeix dies abans que se celebri el referèndum d'independència del Kurdistan iraquià, el 25 de setembre, al qual Ankara s'oposa frontalment i ha advertit que la votació podria portar més inestabilitat a la regió.

Els kurds no participaran en l'ofensiva de Kirkuk

Les forces kurdes -els peixmergues- no participaran en l'ofensiva militar que aquest dijous comença a la comarca d'Hauiya, al sud-oest de la província de Kirkuk (nord-est), per derrotar el grup jihadista Estat Islàmic (EI), segons ha revelat a Efe una font oficial.

No obstant això, els peixmergues "protegiran les línies defensives i no permetran que elements terroristes del Daeix (acrònim en àrab de l'EI) s'apropin a les nostres zones", ha explicat el secretari general del ministeri de Defensa del Kurdistan, Yabar Yaurdir Yaur, en al·lusió al territori ocupat pels kurds a la part oriental de Kirkuk.

La ciutat de Kirkuk va ser recuperada de mans de l'EI pels peixmergues després que les tropes iraquianes es retiressin de la zona l'any 2014, de manera que els kurds reclamen com a seu aquest territori, una qüestió a la qual Bagdad s'oposa frontalment.

stats