Dimiteix la rectora de la Universitat de Harvard per les acusacions d'antisemitisme i plagi

Claudine Gay portava setmanes en el punt de mira per la seva gestió al campus de les protestes per la guerra de Gaza

ARA
2 min
La rectora dimissionària de la universitat de Harvard, Claudine Gay.

BarcelonaLa rectora de la prestigiosa Universitat de Harvard, Claudine Gay, ha anunciat la seva dimissió aquest dimarts, enmig d'acusacions de plagi i de les creixents crítiques per permetre actituds antisemites als campus. En la seva carta de renúncia, ha dit que ha pres la decisió pensant en "el que és millor" per a la universitat, perquè pugui "centrar-se en la institució i no en cap persona individual". "Ha estat angoixant que s'hagi posat en dubte el meu compromís a l'hora de confrontar l'odi i mantenir el rigor acadèmic", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'estiu passat, Gay es va convertir en la primera persona negra i la segona dona a dirigir la universitat, una de les més importants del món. Ara s'ha convertit també en la rectora amb un mandat més curt en els gairebé 400 anys d'història de Harvard. Des de l'octubre, quan va començar la guerra entre Israel i Hamàs, ha rebut dures crítiques per part de sectors proisraelians, sobretot des que va participar en una sessió al Congrés estatunidenc sobre l'antisemitisme als campus, amb les rectores del MIT, Sally Kornbluth, i la de la Universitat de Pensilvània, Elizabeth Magill, que també va dimitir a principis de desembre.

Totes tres van defensar la llibertat d'expressió a les universitats, però van ser acusades de donar respostes evasives i de no condemnar actituds considerades antisemites, i els principals donants van amenaçar de retirar el seu suport econòmic si no les destituïen. La junta directiva de Harvard va donar suport a Gay, que ha acabat cedint després de rebre també acusacions de plagi durant la seva carrera acadèmica. Aquest dimarts, el portal conservador The Washington Free Beacon ha publicat un document amb sis noves acusacions contra Gay, doctora en antropologia, que s'afegeixen a una quarantena que ja havia denunciat la mateixa persona a la mateixa pàgina web, que ha liderat una campanya contra la ja exrectora.

Gay ara s'enfronta a una investigació sobre els càrrecs de plagi per part del mateix comitè del Congrés que va dur a terme l'audiència sobre antisemitisme a les universitats. Després de les primeres acusacions, Harvard va afirmar que un comitè de revisió independent havia identificat algun "llenguatge duplicatiu", però no mala conducta en la seva recerca, segons informa The New York Times. "Durant tota la meva carrera he treballat per garantir que els meus estudis acadèmics compleixen amb els estàndards més elevats", va defensar Gay en aquell moment.

stats