Internacional 23/07/2020

Els EUA criden a “empoderar” el poble xinès per “induir el canvi” a Pequín

Carlos Pérez Cruz
1 min
El secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, va carregar contra la Xina des de Califòrnia.

WashingtonLa retòrica de confrontació entre els EUA i la Xina puja de to. L’administració Trump es va quedar dijous a la nit a un pas de promoure un canvi de règim a Pequín. En un discurs a la Biblioteca i Museu Presidencial Richard Nixon, a Los Angeles, el secretari d’Estat, Mike Pompeo, va cridar a “l’empoderament del poble xinès” per aconseguir el canvi del Partit Comunista. Un dels requisits per “triomfar” sobre la que va definir de “nova tirania”.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En contra del que ha sigut la dinàmica en tres anys i mig de presidència de Trump, la Casa Blanca proposa encapçalar una coalició internacional per posar fi a l’statu quo. “Si el món lliure no canvia el Partit Comunista -advertia Pompeo-, el Partit Comunista ens canviarà a nosaltres”. Per això apel·la a les Nacions Unides, l’OTAN, el G-7 i el G-20 per afrontar aquest repte amb “la combinació del nostre poder econòmic, diplomàtic i militar”. Si no, “els nostres nets poden quedar a mercè del Partit Comunista Xinès”.

Remetent-se a un article de Richard Nixon del 1967, en què parlava d’“induir el canvi” a Pequín, Pompeo va destacar com a “clau” aquest concepte. “La veritat és que les nostres polítiques, i les d’altres nacions lliures, van ressuscitar la fallida economia xinesa, només per veure com Pequín mossegava les mans internacionals que el van alimentar”. Tot i els repetits elogis de Trump al seu homòleg xinès, Xi Jinping, Pompeo el va definir ahir a la nit de “creient d’una ideologia totalitària en fallida”.

stats