Internacional Europa 26/01/2023

Zelenski demana "urgència" en l'entrega dels tancs i Rússia afirma que "cremaran"

Biden i Scholz escenifiquen la "unitat" de l'OTAN i anuncien que enviaran Leopard i Abrams a Ucraïna

5 min
Joe Biden anuncia l'enviament de tancs Abrams a Ucraïna, acompanyat del secretari d'Estat i el de Defensa.

Brussel·les / WashingtonPas decisiu i determinat d'Occident a la guerra d'Ucraïna: els Estats Units i Alemanya han oficialitzat aquest dimecres l'enviament coordinat de 45 carros de combat al país de l'est d'Europa. El mateix president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha agraït aquesta "notícia extremadament bona" per al seu país i ha remarcat que "la clau ara és velocitat i volum" en el seu subministrament. "Hi ha una coalició de tancs", ha dit Zelenski, que ha subtratllat la importància d'aquesta ajuda militar dels aliats occidentals perquè significa "que la llibertat es fa més forta".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els EUA enviaran fins a 31 tancs M1 Abrams, l'equivalent a un batalló ucraïnès, segons ha anunciat el president Joe Biden en una compareixença des de la Casa Blanca, on ha explicat que el moviment es realitza en "unitat total" amb els aliats de l'OTAN. Aquesta decisió avala l'anunciada hores abans pel canceller alemany Olaf Scholz, que ha confirmat en un discurs al Bundestag que Alemanya enviarà 14 tancs Leopard 2 a la guerra i que permetrà als estats que en tinguin (com Polònia, Països Baixos o Espanya) poder-los cedir a les tropes ucraïneses. Biden, que aquest matí s'ha telefonat amb Scholz i amb els presidents francès, Emmanuel Macron, i britànic, Rishi Sunak, ha agraït la col·laboració dels aliats, i ha deixat clar que els dos anuncis s'han fet de manera "coordinada" i que demostren la "unitat" d'Occident davant el Kremlin. Segons Scholz, l'objectiu dels països europeus és enviar l'equivalent a dos batallons, repartits entre els 14 tancs alemanys, 14 més anunciats per Polònia i una quantitat indeterminada que enviarien almenys entre Països Baixos, Espanya, Noruega i Finlàndia, a part dels 14 Challenger britànics.

"Putin esperava que Europa i els EUA defallíssim en la nostra causa. Esperava que el nostre suport a Ucraïna s'esfondrés amb el temps. Estava equivocat. Ho ha estat des de l'inici de la guerra i continua estant-ho. El món occidental està més unit que mai", ha assegurat el mandatari. Els anuncis dels EUA i Alemanya suposen un pas transcendental per al desenvolupament de la guerra, no només a escala militar, sinó sobretot en l'àmbit polític, atès que envien un missatge de coordinació dels països de l'OTAN, que intensifiquen l'escalada militar quan tot just es compleixen onze mesos de l'inici de la guerra. Amb tot, la quantitat de carros de combat promesos no és suficient per suposar un gir radical a la guerra -el president ucraïnès ha dit que en necessitaria uns 300 per derrotar Rússia-, però obren la porta a nous enviaments en un futur.

El Pentàgon s'havia negat durant mesos a enviar els seus moderns tancs Abrams, el principal vehicle blindat de l'exèrcit nord-americà, atès que no els considerava pràctics per a la guerra. Principalment, perquè cal molt d'entrenament per poder-los utilitzar, degut a la seva tecnologia avançada. A més, utilitzen el querosè com a combustible i són molt pesats, fet que dificulta la cadena logística a Europa. En canvi, els Leopard 2 alemanys no tindrien aquestes dificultats, ja que es troben al continent i són més pràctics d'utilitzar, i a més són més àgils en batalla, cosa que és especialment important a la regió del Donbas, punt estratègic des de l'inici de les hostilitats, que té una orografia més complexa.

"Aquests tancs són una prova més del nostre compromís incansable i la nostra confiança en l'habilitat de les forces ucraïneses", ha dit Biden, que ha avançat que l'ajuda nord-americana tardarà "mesos" a arribar a Ucraïna i que inclourà l'entrenament dels soldats ucraïnesos per al seu ús. Segons han confirmat fonts anònimes a diversos mitjans dels EUA, aquest entrenament es farà en territori d'un tercer país. "Els tancs Abrams són els més eficients del món, són extremadament complexos d'operar i de mantenir, per la qual cosa també subministrarem a Ucraïna les parts i els equipaments necessaris per al seu manteniment al camp de batalla”, ha explicat Biden.

El mandatari ha insistit que l'enviament dels tancs no forma part de cap ofensiva, sinó que estan destinats a "millorar la capacitat de defensa d'Ucraïna en els punts estratègics". Segons ha reiterat, "no hi haurà una amenaça ofensiva cap a Rússia. Si retornen les tropes al seu país, on pertanyen, s'acabarà la guerra. Això és tot el que volem, que s'acabi la guerra".

Alemanya cedeix als aliats

L'anunci de Biden ha avalat la decisió presa per Scholz, que durant les últimes setmanes ha estat en el punt de mira per la seva negativa a entregar carros de combat a Kíiv. Dimarts va transcendir a la premsa alemanya que estava disposat a fer un gir de 180 graus, un canvi de postura que s'ha oficialitzat dimecres. Durant la seva compareixença al Bundestag, on ha confirmat l'enviament de 14 tancs Leopard, Scholz ha assegurat que la guerra d'Ucraïna suposa un "canvi d'era". Segons ha dit, Alemanya es veu obligada a prendre una decisió "històrica" en "estreta col·laboració" amb la resta de països aliats, després d'una sèrie de "negociacions intenses".

Scholz ha abordat l'entrega dels tancs amb el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, que ja ha agraït el regal —justament avui, Zelenski fa 45 anys— i ha assegurat que arriba "a temps". "Tancs punters, més suport en la defensa i en les missions d'entrenament, i llum verda als socis perquè subministrin armes similars", ha dit Zelenski. Igual que Washington, Berlín proporcionarà formació especial als soldats ucraïnesos en la conducció dels Leopard i els donarà suport en el seu manteniment. Tot i això, el cap de l'oficina de Zelenski, Andrej Zermak, ha afirmat que l'entrega dels tancs és només un "primer pas", i ha recordat que l'exèrcit ucraïnès en necessita "molts més".

Advertència del Kremlin

Per la seva banda, el Kremlin ja ha assegurat que l'enviament de tancs és un pla "sobreestimat" i "absurd". "Està destinat al fracàs", ha dit el portaveu de la presidència russa, Dmitri Peskov, en roda de premsa des de Moscou. També ha dit que els tancs occidentals, siguin Leopard alemanys o Abrams nord-americans, "cremaran" a Ucraïna com "la resta d'armament" que les forces aliades han anat subministrant a Kíiv.

El canceller alemany va obrir la porta a l'entrega dels Leopard el 17 de gener en una trucada amb Biden, que li va prometre l'enviament dels Abrams. Berlín tradicionalment és molt cautelosa amb el subministrament d'armes i un dels seus principals arguments en contra era la por que provoqués una escalada de violència. Tanmateix, aquest dimecres Scholz ha defensat la seva decisió com l'"adequada", davant la previsió d'una escalada per la part russa.

Pel que fa a Espanya, també s'ha mostrat disposada a coordinar-se amb la resta d'aliats i cedir tancs Leopard a Ucraïna. Ara bé, en cap cas els enviaria les millors unitats i les més noves, sinó que repararia les que ara no estan operatives. La ministra de Defensa espanyola, Margarita Robles, ja va advertir al juny que la majoria estaven en un "estat lamentable", però ara veu viable la possibilitat de reparar-les per enviar-les al front ucraïnès.

stats