Internacional Europa 11/09/2022

Baixa participació al primer test electoral del Kremlin des de la invasió d'Ucraïna

La majoria de candidats opositors han estat inhabilitats i no es permet l'expressió de cap dissidència

ARA
2 min
Una dona examina una papereta durant la votació en un col·legi electoral de Moscou, Rússia, l'11 de setembre de 2022. Rússia celebra les eleccions municipals del 9 a l'11 de setembre amb l'opció de cada regió mantenir obertes les urnes durant un sol dia o per als tres.

BarcelonaLes eleccions regionals i municipals que s'han acabat aquest diumenge a Rússia –la votació s'ha allargat tres dies i es permetia el vot anticipat i per internet– han estat el primer test electoral per al Kremlin des de la invasió d'Ucraïna. Amb el silenciament de tota oposició i la prohibició de manifestar-se als carrers, aquests comicis no canviaran res, però són un indicatiu del grau d'entusiasme que genera el que el govern de Vladímir Putin anomena "operació militar especial" entre la població. En joc hi havia 31.000 càrrecs de 82 regions, inclosos 14 governadors, i les eleccions han coincidit amb l'ofensiva ucraïnesa a l'est i el sud, que ha obligat les tropes russes a retrocedir.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El més destacat és el baix nivell de participació, que es va veure clarament durant les dues primeres jornades de la votació: ha oscil·lat entre el 13% i el 44% en les eleccions a governadors, mentre que en l'elecció de les assemblees legislatives regionals ha estat entre el 19% i el 38% del cens. En el cas de Moscou, l'última dada de les sis de la tarda no arriba al 33%. Aquesta baixa participació fa presagiar un bon resultat per a Rússia Unida, el partit que dona suport al president, Vladímir Putin. La repressió contra tota forma de dissidència, que s'ha agreujat des que al febrer el Kremlin va llançar l'ofensiva sobre Ucraïna, ha deixat a l'oposició només tres opcions: l'exili, la presó o el silenci. Fins a 78 polítics han estat inhabilitats per "desacreditar les forces armades russes" o mostrar "símbols extremistes", categoria que inclou les indicacions de l'estratègia de "vot intel·ligent" promoguda per l'equip de l'opositor Aleksei Navalni, ara empresonat, per concentrar el vot en els candidats amb possibilitats de derrotar Rússia Unida a la seva circumscripció.

stats