Regne Unit
Internacional Europa 09/06/2023

Boris Johnson abandona l'escó i es deixa les mans lliures per tornar a la càrrega

Dimiteix després d'haver rebut l'informe de la comissió que investiga si va enganyar el Parlament en el Partygate

2 min
Boris Johnson a Downing Street

LondresL'exprimer ministre britànic, Boris Johnson, ha renunciat per sorpresa al seu escó al parlament aquest divendres en un nou gir en la seva agitada carrera. El polític conservador està sent investigat per haver mentit a la cambra quan encara era al capdavant del govern en l'escàndol del Partygate, les festes a la residència oficial que vulneraven les normes del confinament durant la pandèmia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Després d'haver rebut confidencialment l'informe de la comissió d'investigació, Johnson ha sortit a la càrrega: "Els Comuns no han obtingut ni la més mínima prova que jo hagi enganyat per acció o omissió". La comissió hauria pogut proposar una sanció que hauria forçat Johnson a haver de revalidar el seu escó al seu districte electoral, una prova que no tenia assegurada. En lloc d'això, ha optat per una retirada preventiva.

La renúncia de Johnson, que va haver d'abandonar el càrrec el juliol, i que ha continuat sent una figura divisiva en la política britànica, obre una vacant en aquest districte, que posarà a prova la resistència dels tories en un moment en què totes les enquestes són catastròfiques per al govern de Rishi Sunak.

Retòrica trumpista

Johnson no amaga el seu desig de tornar a Downing Street i ja ha engegat una retòrica victimista: "És molt trist abandonar el parlament, almenys de moment, però estic desconcertat i horroritzat, sobretot, pel fet que em pugui obligar a marxar, de manera antidemocràtica, una comissió [... ] amb un biaix tan flagrant". I ha reblat: "M'obliga a marxar un grapat de persones, sense cap prova que avali les seves afirmacions i sense l'aprovació ni del partit Conservador i encara menys del seu electorat". Com Donald Trump, el dia que es convertia en el primer president dels Estats Units imputat amb delictes federals per amagar documents classificats, Johnson ha parlat de "caça de bruixes".

No es tracta, doncs, d'un adeu sinó d'un arreveure. Johnson ja havia renunciat un cop a l'escó per convertir-se en alcalde de Londres i després va tornar als Comuns, presentant-se per un altre districte. Des de fora dels Comuns, ara Johnson podrà torpedinar més lliurement el govern Sunak, i dir, sense embuts, que vol revertir el Brexit amb l'esperança de tornar a ser primer ministre.

stats