Països Baixos
Internacional Europa 08/07/2023

Cau el govern dels Països Baixos per desacords amb el sistema d'asil

La ruptura posa punt final al quart mandat de Mark Rutte

ARA
2 min
Mark Rutte renúncia

BarcelonaCrisi política als Països Baixos. El govern neerlandès, liderat pel liberal Mark Rutte, es va trencar ahir al vespre per les diferències entre els quatre socis de l'executiu en la restricció de la immigració.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Feia set mesos que els partits del govern discutien la manera com gestionar l'afluència de refugiats, però la tensió va arribar al seu punt àlgid el dimecres passat, quan dos dels quatre socis de l'executiu van rebutjar la proposta de Rutte d'endurir les condicions de reunificació familiar dels refugiats de guerra. El seu partit, el VVD, proposava crear dues categories de refugiat: una per als que estan amenaçats de persecució i una per als que fugen de zones en conflicte. Com que la situació dels segons es considera "temporal", Rutte volia restringir l'entrada dels seus familiars a 200 al mes i fer-los esperar, com a mínim, dos anys abans de permetre'ls reunir-se amb les famílies. Una mesura que la Unió Cristiana i els liberals d'esquerres, Demòcrates 66, van rebutjar.

L'encara primer ministre va anunciar divendres la dimissió del govern en una roda de premsa, en què va assegurar que les "diferències sobre la política d'immigració" s'havien tornat "insuperables". "La migració és un problema polític i social important", va afirmar el cap de l'executiu. "Ara que no hem pogut trobar un acord sobre això, hem avaluat col·lectivament que el suport polític de la coalició ha desaparegut". Els Països Baixos ja tenen una de les polítiques d'immigració més dures d'Europa, però sota la pressió dels partits de la dreta, feia mesos que el VVD intentava buscar maneres de reduir encara més l'entrada de sol·licitants d'asil.

El primer ministre dels Països Baixos, Mark Rutte, parla en roda de premsa després de la renúncia del gabinet.

La coalició de Rutte es mantindrà com a govern provisional fins que es formi un nou executiu després de les eleccions, que estan previstes a mitjans de novembre, segons el comitè electoral holandès. Aquest procés, però, sol durar mesos en el fracturat panorama polític holandès, que va trigar 10 mesos a formar la coalició que s'acaba de trencar. Rutte ha liderat els Països Baixos des de l'octubre del 2010 en quatre governs diferents, fet que el converteix en el primer ministre que més temps ha estat al capdavant del país.

stats