França

Commoció a França: un menor mor després de ser apallissat davant del seu institut

La mort de l'adolescent arriba quan una nena de 13 anys està ingressada després d'un cas semblant a Montpeller

2 min
Una aula d'un institut buida.

ParísFrança ha viscut una setmana negra de violència entre adolescents. Un menor de 15 anys ha mort aquest divendres després de rebre una pallissa dijous a la tarda, a 100 metres del seu institut, al municipi de Viry-Châtillon, a la regió parisenca. D'altra banda, una nena de 13 anys està ingressada en estat greu a Montpeller després de ser agredida violentament quan sortia del seu institut dimarts. El president francès, Emmanuel Macron, ha fet una crida a "protegir" els centres educatius de qualsevol mena de violència. "L'escola ha de ser un santuari per als nostres infants i per als mestres. Serem inflexibles amb tot el que passa a l'escola i els seus voltants", ha advertit el president de la República aquest divendres.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'adolescent mort a Viry-Châtillon va rebre una pallissa d'un grup de desconeguts –tres o quatre– que anaven amb passamuntanyes quan sortia de classe de música. La policia ha detingut quatre joves d’entre 15 i 20 anys presumptament relacionats amb els fets i investiga els motius de l'agressió. A més, la Fiscalia ha obert una investigació per "assassinat i violències al costat d'un establiment escolar". "Es tenen en compte totes les pistes. El mòbil no està gens clar", ha explicat la delegada del govern a la zona, Frédérique Camilleri. Segons Camilleri, el mòbil pot ser tant una disputa personal o amorosa com una baralla entre bandes.

Dos dies abans, la Samira, una nena de 13 anys alumna d'un institut públic de Montpeller, va rebre una altra pallissa a la sortida del centre, on un grup de menors l'estaven esperant. Els cops que va rebre van ser tan violents que la nena va patir convulsions i va ser traslladada en estat molt greu a l'hospital. Va ser sotmesa a un coma artificial durant 24 hores i ara, ja conscient, es recupera de les ferides. La seva mare assegura que està "traumatitzada". La policia ha detingut tres menors com a presumptes autors de la pallissa –un d'ells és una adolescent que és companya de classe de la víctima– i la Fiscalia els acusa d'intent d'assassinat.

Assetjament escolar

Segons la seva mare, la nena patia assetjament escolar des de feia un any i mig. També ha assegurat que una de les presumptes agressores, que és musulmana, retreia a la víctima –també musulmana– que no portés vel i es maquillés. Però segons les primeres investigacions la religió no va tenir res a veure amb l'agressió, sinó que es va desencadenar per una disputa arran d'unes fotografies publicades a Snapchat.

Segons la Fiscalia, l'agressió "s'inscriu en el context d'un grup d'adolescents que solien insultar-se i penjar fotografies seves i de tercers en línia en grups de discussió creats en missatgeries instantànies". "La tensió entre els acusats i la víctima derivaria en part d'aquestes publicacions”, explica en un comunicat.

stats