Extrema dreta

Un noble, una jutge, antivacunes i exmilitars: els 25 detinguts que volien donar un cop d'estat a Alemanya

Els arrestats tenien un suposat pla per assaltar el Parlament i prendre el poder amb violència i morts

3 min
Detinguts membres d'extrema dreta a Berlín

DortmundLa radicalització de l’extrema dreta a Alemanya fa temps que és coneguda. Però aquest dimecres al matí ha calgut una acció sense precedents per desmantellar una xarxa terrorista acusada de voler donar un cop d'estat al país. La Fiscalia Federal ha hagut de posar en marxa l’operació antiterrorista més gran a Alemanya des que va acabar la Segona Guerra Mundial.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Fins a 3.000 agents s’han concentrat en aquesta missió des d’onze estats federats diferents. També hi ha hagut intervencions a Àustria i a Itàlia. S’han escorcollat 150 habitatges i despatxos professionals d’una cinquantena d’acusats, s’han produït 25 detencions i tretze dels detinguts ja han passat a presó preventiva inculpats de formar part d’una associació terrorista.

Les investigacions continuen en marxa per aclarir fins a quin punt els plans per enderrocar l’actual govern del canceller Olaf Scholz estaven treballats i quines fantasies concretes tenien els impulsors d’aquesta conspiració. Per al fiscal general de l’Estat, Peter Frank, l’objectiu que seguien els detinguts era crear un braç armat i “liquidar l’ordre estatal actual a Alemanya amb violència i mitjans militars”.

Els detinguts són un conglomerat de persones amb diferents ideologies i seguidors de mites conspiratius, apunta la Fiscalia Federal. La majoria prové de l’escena dels reichsbürger (ciutadans de l’imperi), que creuen que Alemanya com a República Federal no existeix i ha de ser un gran imperi com el que va tenir lloc entre 1871 i 1918. Els reichsbürger no reconeixen les institucions alemanyes actuals i voldrien implementar un sistema no democràtic. Cada vegada es comporten de forma més violenta. Com a moviment, però, està prohibit des de fa dos anys i mig.

Als anomenats "ciutadans de l’imperi" no se’ls havia fet gaire cas fins que el febrer passat, davant els actes de violència creixent, la Fiscalia Federal els va posar sota la lupa. Segons el Departament Federal d’Investigació Criminal, aquest col·lectiu ha passat en menys de deu anys d’estar format per 15.000 persones que no reconeixen la Constitució, el sistema de justícia i l’aparell fiscal alemany a 21.000. D’aquest, uns 2.100 són considerats potencialment violents. Alguns fins i tot amb instrucció militar perquè són exsoldats de l’exèrcit alemany.

L’arrest de Michael F. és molt inquietant per als ciutadans jueus a Alemanya. Com a policia, va ser responsable el 2020 dels plans de seguretat de la comunitat jueva a la Baixa Saxònia. El 2022 va ser expulsat d’aquest servei en destapar-se que era querdenker, simpatitzant del denominat pensament lateral i fervent creient de teories de la conspiració.

Entre el conglomerat de presumptes terroristes d’ultradreta que formen la xarxa destapada aquest dimecres també hi ha seguidors de la ideologia conspirativa i antisemita QAnon, segons la qual una elit secreta es vol apoderar del món. Creuen que ara els aliats occidentals –la Gran Bretanya, França i els Estats Units– controlen Alemanya i que el país està dominat per un estat profund i ocult.

Una exdiputada, entre els detinguts

La figura central del grup de detinguts és Heinrich Reuss, descendent d’una antiga casa principesca de l’actual Turíngia. També crida l’atenció la detenció de Birgit Malsack-Winkemann, jutge de professió a Berlín i expolítica de la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD). Com a exdiputada del Parlament federal es coneix bé l’edifici del Reichstag, presumpte objectiu terrorista de la xarxa destapada aquest dimecres. Malsack-Winkemann, de 58 anys, és aficionada al tir esportiu i té a casa diverses armes. El seu advocat no ha volgut fer cap mena de declaració.

“Si es confirma aquesta informació d’una exdiputada de l’AfD es demostraria en quin embolic està ficat aquest partit. Ells no es preocupen d’Alemanya sinó de la destrucció de la democràcia parlamentària”, ha criticat de seguida el cap dels liberals de l'FDP al Bundestag, Christian Dürr.

La ministra d’Interior alemanya, Nancy Faeser, ha anunciat mà dura contra l’escena dels "ciutadans de l’imperi". A través de les xarxes socials, la titular del govern de Berlín ha afirmat que les investigacions permeten endinsar-se en l’abisme d’una amenaça terrorista “plena de fantasies d’un enderrocament violent i d’ideologies conspiratives”.

El polític d’Els Verds especialista en Interior Konstantin von Notz ha aprofitat per establir paral·lelismes amb la tendència anticonstitucional als Estats Units: “Des de l’atac al Capitoli a Washington el gener del 2021 sabem amb exactitud que als discursos antidemocràtics els poden seguir fets greus dirigits contra la democràcia i el Parlament. Cal mantenir-se molt atent”.

Entre els detinguts en la macrobatuda d’aquest dimecres hi ha diversos exmilitars i actuals soldats de l’exèrcit. Entre ells hi ha persones amb formació en comandos militars especials que els feien en extrem perillosos. Presumptament havien planejat assaltar l’edifici del Reichstag i provocar una situació similar a una guerra civil atacant el subministrament elèctric per generar una apagada a tot Alemanya.

El detonant de la gran operació activada aquest dimecres van ser les investigacions contra una altra xarxa d’ultradreta i conspiranoica anomenada “patriotes units”, els caps de la qual van ser detinguts a l’abril quan havien planificat segrestar el ministre alemany de Salut, Karl Lauterbach.

stats