Immigració
Internacional Europa 15/06/2023

Detinguts vuit traficants egipcis del vaixell naufragat a Grècia

Els supervivents han explicat que l'embarcació havia sortit d'Egipte i va fer una parada a Líbia

ARA
2 min
La guàrdia costanera grega continua buscant supervivents del naufragi d'un vaixell de migrants on han mort almenys 32 persones, al mar Jònic.

BarcelonaLes autoritats gregues han detingut vuit egipcis acusats de ser traficants de migrants com a responsables de la tragèdia que aquest dimecres es va endur la vida d'almenys 79 persones en un nou naufragi al Mediterrani, segons informa la premsa grega. Segons la cadena pública ERT, que cita supervivents, l'embarcació havia sortit d'Egipte i després va fer una parada a Líbia, per continuar la ruta fins a Itàlia, però va bolcar al mar Jònic, amb centenars de migrants a bord. Cap d'ells portava armilla salvavides. Almenys 104 persones han estat rescatades amb vida, de les quals una vuitantena estan en un pavelló de la ciutat de Kalamata, a la costa grega.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Mentrestant continuen les tasques de cerca de supervivents, tot i que cada cop hi ha menys esperances de trobar migrants amb vida. L'alcalde de Kalamata, de fet, ha dit a la premsa grega que es calcula que a l'embarcació hi viatjaven almenys tres cops el nombre de persones que s'han trobat, la qual cosa podria elevar la xifra total de migrants a 600. Dimecres, algunes veus com les de l'ONG Alert Phone apuntaven que podien ser 750, però cap d'aquestes xifres està confirmada. "És probable que no sapiguem mai quantes persones exactament anaven a bord de l'embarcació", deia també un portaveu de la Guàrdia Costanera grega.

Tots els rescatats fins ara són homes joves procedents majoritàriament del Pakistan, Egipte, Síria i Palestina. Tanmateix, segons alguns relats de testimonis a la premsa grega, al vaixell també hi viatjaven infants i dones. Alguns dels testimonis asseguraven que a la bodega del vaixell hi havia un centenar de criatures.

Des de les 8 del matí d'aquest dijous, els familiars de les víctimes han començat a arribar a Kalamata, on s'han traslladat els supervivents. Molts dels parents venen d'altres zones de Grècia, però també n'han arribat d'altres països. Protecció Civil explicava aquest matí de dijous que molts dels supervivents seran traslladats al camp de refugiats de Malakasa, uns 50 quilòmetres al nord d'Atenes.

A l'hospital de Kalamata, de moment, només hi havia unes quatre o cinc persones, la resta estan fora de perill, tot i que durant la nit diverses d'elles han patit alguns atacs d'angoixa. Creu Roja i ACNUR els estan donant assistència física i psicològica, a més d'aliments.

Aquest dijous, uns dies després de la tragèdia, el cap de l'oposició grega, Alexis Tsipras, ha visitat Kalamata, mentre que el primer ministre electe Kyriakos Matsotakis de moment no hi ha anat.

stats