Aniversari del desembarcament de Normandia

Biden a la commemoració del Dia D: "Desviar la mirada d'Ucraïna seria oblidar el que va passar aquí"

Zelenski participa als actes de l'aniversari del Desembarcament de Normandia mentre que Putin no ha estat convidat

3 min
El president dels Estats Units, Joe Biden, amb un veterà de la Segona Guerra Mundial.

Caen (Normandia)Per primera vegada al segle XXI, la commemoració del Dia D s'ha fet en una Europa amenaçada per la guerra. El conflicte a Ucraïna ha marcat els actes d'aquest 6 de juny a les platges de Normandia on fa 80 anys les tropes aliades van desembarcar per alliberar Europa dels nazis. "No podem mirar cap a un altre costat. Desviar la mirada d'Ucraïna seria oblidar el que va passar aquí", ha advertit aquest dijous des de Normandia el president dels Estats Units, Joe Biden. "Si mirem cap a una altra banda, Ucraïna caurà en mans de Rússia i després també caurà tot Europa", ha assegurat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El gran absent dels actes de commemoració ha sigut el president de Rússia, Vladímir Putin. A diferència del que havia passat en altres aniversaris, la presidència francesa ha decidit no convidar ni Putin. En un primer moment s'havia anunciat que no es permetria la presència del president però sí d'algun altre membre del seu govern. Però finalment, davant l'augment de l'escalada militar a Ucraïna, França havia decidit vetar qualsevol presència russa. En canvi, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha sigut un dels protagonistes d'aquest dijous a Normandia.

Missatge d'unitat

Els líders han utilitzat els actes del Desembarcament per tornar a mostrar un suport inequívoc a Kíiv i per enviar un missatge d'unitat dels països occidentals davant l'amenaça russa. "Amb el retorn de la guerra al nostre continent, amb el fet que es posi en qüestió tot allò per què ells [els aliats el 1944] van lluitar, davant els que pretenen canviar les fronteres per la força o reescriure la història, siguem dignes dels qui van desembarcar aquí. La seva presència avui aquí, president d'Ucraïna, ho diu tot", ha ressaltat el president de França, Emmanuel Macron.

Al marge de les qüestions geopolítiques, els líders dels països que van participar en el Desembarcament de Normandia –com els del Regne Unit i el Canadà– s'han trobat aquest dijous a la platja d'Omaha, la zona on els aliats van tenir més baixes, per retre homenatge als morts en l'operació i als veterans que van sobreviure. "Sabem que la llibertat és un combat que es lliura cada matí", ha destacat el president de la República.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, amb veterans de la Segona Guerra Mundial.

Zelenski a l'Elisi

Després dels actes de Normandia, Macron rebrà aquest divendres Zelenski a l'Elisi. El cap de l'estat francès ha anunciat aquest dijous en una entrevista a TF1 que cedirà a Ucraïna alguns caces Mirage 2000 –avions de combat– i que posarà en marxa un programa de formació de pilots ucraïnesos. Macron ha reiterat que Europa ha d'evitar que Rússia guanyi la guerra. "Volem la pau. I la pau només serà possible si Ucraïna resisteix", ha assegurat en la mateixa entrevista.

L'anunci arriba poques hores després que Putin anunciés que podria subministrar armes a tercers països per atacar Occident. El president rus ha assegurat que podria desplegar míssils convencionals a poca distància dels Estats Units i els seus aliats europeus, en resposta al permís que la setmana passada tant Washington com altres capitals europees van donar a Ucraïna perquè ataqués territori rus amb armes que li han subministrat. El president rus també advertia aquesta mateixa setmana que els soldats francesos seran un objectiu per a les tropes russes si es despleguen a Ucraïna.

Visita d'estat

El president nord-americà també allargarà la seva estada a Europa. Dissabte es traslladarà a París per fer una visita d'estat a França. De nou, el conflicte a Ucraïna ocuparà bona part de les converses entre Biden i Macron. "Mentre 80 anys després de l'alliberament d'Europa la guerra torna al continent, els dos presidents discutiran el suport infal·lible i a llarg termini que es donarà a Ucraïna", han destacat fonts de l'Elisi. Biden també ha aprofitat el seu viatge a Normandia per reunir-se amb Zelenski.

Pocs mesos abans de les eleccions presidencials dels Estats Units, Biden ha fet un discurs molt polític aquest dijous a Normandia. No només per referir-se a Ucraïna sinó també en clau interna. "L'aïllament no era la resposta fa 80 anys i tampoc no és la resposta avui", ha advertit en al·lusió a Donald Trump.

Pels actes del Desembarcament de Normandia, França ha posat en marxa un dispositiu policial molt important, amb 43.000 policies, gendarmes i militars que han vetllat per la seguretat dels líders. París, a més, es blindarà dissabte per la visita d'estat de Joe Biden. Interior ha previst un gran dispositiu –habitual amb els presidents dels EUA– que portarà molts maldecaps als parisencs. Perquè l'inquilí de la Casa Blanca es pugui desplaçar, la policia tallarà autopistes d'accés a la ciutat i diversos carrers. De fet, tots els carrers al voltant de l'hotel Intercontinental, a prop de l'Òpera, on dormirà Biden, estaran tallats a la circulació.

stats