Internacional Europa 07/03/2023

Kíiv denuncia l'execució d'un soldat desarmat quan cridava "Glòria a Ucraïna!"

Zelenski promet trobar els autors de la mort del presoner de guerra, que va ser gravada en vídeo

Clàudia Mohedano
2 min
Muntatge de captures de pantalla del vídeo que mostra l'execució del soldat ucraïnès.

BarcelonaEl president ucraïnès, Volodímir Zelenski, s'ha compromès a trobar els soldats russos que van matar un soldat ucraïnès i que aparentment ho van gravar en vídeo. Les imatges de l'execució s'han difós a les xarxes socials i han generat commoció a Ucraïna. "Trobarem els assassins", ha afirmat Zelenski, en el seu discurs de dilluns a la nit.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La gravació mostra un soldat ucraïnès, aparentment desarmat, fumant una cigarreta en una trinxera. El presumpte presoner de guerra, que ha estat identificat com a Timofi Xadura, exclama "Glòria a Ucraïna" abans de ser cosit a trets per armes automàtiques. Els autors dels trets, que no es veuen en el vídeo, encara no han pogut ser identificats. Les imatges del vídeo, que reproduïm a continuació, poden ferir la sensibilitat d'algunes persones.

En el vídeo se sent un dels tiradors, que es creu que és un soldat rus, dient "Mor, puta" després que el presoner de guerra hagi caigut a terra, mort a trets.

El soldat ucraïnès ha estat identificat aquest dimarts com a Timofi Xadura, un combatent que va desaparèixer el 3 de febrer. Segons fonts ucraïneses, va ser vist per última vegada a prop de la ciutat oriental de Bakhmut, escenari d'intensos combats els últims mesos.

La BBC ha pogut parlar amb la germana del soldat: "El meu germà segur que seria capaç de plantar cara als russos així. Mai no va amagar la veritat i, certament, no ho faria davant de l'enemic", ha dit la dona.

Investigació per crims de guerra

El fiscal general ucraïnès, Andrí Kostin, ha anunciat que ja s'ha obert una investigació penal sobre aquest cas. Seria una de les moltes causes que la justícia ucraïnesa té obertes per suposats crims de guerra de les tropes russes, a les quals acusen de torturar, violar i matar els presoners de guerra ucraïnesos. Ja el juliol passat es va difondre un altre vídeo on castraven un soldat ucraïnès capturat al Donbass.

El president Zelenski s'ha fet també ressò del nou cas per assegurar que no quedarà impune, i ha acusat "els ocupants" russos de matar "un lluitador que valentament els va dir a la cara: «Glòria a Ucraïna»". "Vull que tots responguem a les seves paraules junts, en unitat: «Glòria a l'heroi! Glòria als herois! Glòria a Ucraïna!»", va afegir.

El ministre d'Afers Exteriors d'Ucraïna, Dmitró Kuleba, també ha considerat les imatges del nou vídeo com "una altra prova que aquesta guerra és un genocidi", i ha demanat una "investigació immediata" per part del Tribunal Penal Internacional. També el defensor del poble ucraïnès, Dmitró Lubinets, ha denunciat l'execució com un crim de guerra. "És una violació de la Convenció de Ginebra", ha afirmat Lubinets, i ha afegit que "l'objectiu d'Ucraïna, com de tot el món democràtic, és portar la Federació Russa davant la justícia".

stats