França
Internacional Europa 28/09/2023

Macron promet autonomia i més competències a Còrsega, però no convenç els independentistes

Els canvis exigeixen una reforma constitucional que necessitarà el suport de la dreta per prosperar

2 min
Emmanuel Macron
 President de la República Francesa

ParísDesprés de dècades de reivindicacions dels nacionalistes i dels independentistes corsos, el president de França, Emmanuel Macron, durant un discurs que ha fet al Parlament cors s'ha compromès aquest dijous a impulsar l'autonomia de Còrsega i a estudiar el traspàs d'algunes competències a l'illa. "Cal que Còrsega entri a la Constitució. L'statu quo seria un fracàs per a tots", ha afirmat el president de la República. Tot i això, ha deixat clar que no serà una autonomia "plena", tal com volia el govern cors. "No serà una autonomia contra l'estat, ni una autonomia sense estat", ha advertit durant el seu discurs.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les converses entre París i Ajaccio per avançar en l'estatut de Còrsega van començar després de setmanes de protestes i aldarulls a l'illa per l'assassinat a la presó del militant independentista cors Yvan Colonna el març de l'any passat. El govern francès va prometre aleshores, per posar fi a les mobilitzacions, un nou encaix constitucional per a l'illa. “Avui som aquí amb dos segles d’història, amb 60 anys de lluita, amb memòria, amb els nostres presos, amb la nostra llengua i la nostra cultura, i la voluntat de que aquest poble sigui reconegut”, ha afirmat a l'Assemblea corsa el president del govern de Còrsega, Gilles Simeoni. "Tenim legitimitat històrica, democràtica i institucional", ha afegit.

L'Assemblea de Còrsega, dominada pels nacionalistes i els independentistes, va aprovar al juliol per àmplia majoria un document amb les seves reivindicacions, que passen perquè la Constitució reconegui la seva autonomia política, amb el reconeixement jurídic d'un estatut de "poble cors", i l'oficialitat de la llengua corsa al costat del francès. Macron, en les seves propostes, no ha anat tan lluny. Ha parlat de promoure el cors a l'escola i al carrer, però sense convertir-lo en oficial, i l'autonomia que ofereix negociar no serà en cap cas plena.

Cap resposta positiva

Les promeses de Macron no convencen els independentistes. L'expresident de l'Assemblea corsa i membre del partit independentista Còrsega Lliure –soci de govern dels nacionalistes–, Jean-Guy Talamoni, ha assegurat que Macron no ha satisfet cap de les demandes del govern i del Parlament recollides en el document aprovat al juliol. "Les seves propostes són més obertes en la forma, però en realitat no ha donat cap resposta positiva a les reivindicacions dels nacionalistes", ha declarat Talamoni.

Les propostes de Macron són un pas endavant important -a França només tenen un estatut d'autonomia les regions d'ultramar- però també són expressament ambigües i poc concretes. A més a més, el president passa la pilota als partits polítics representats a l'Assemblea de Còrsega, a qui ha demanat que negociïn un acord amb el govern de l'illa per elaborar un text constitucional que permeti modificar l'estatut de l'illa en un termini de sis mesos. El que no ha aclarit és quina majoria exigirà perquè el text quedi aprovat.

En el cas que Còrsega sigui capaç d'aprovar el text legal, caldrà una reforma constitucional que necessitarà ser aprovada al Senat de França, dominat per la dreta. És difícil que Els Republicans hi donin suport i la reforma tiri endavant. Almenys amb la composició de l'actual legislatura.

stats