Europa

Màxima alerta terrorista a França per una "atmosfera de jihadisme evident"

El govern de Macron desplega 7.000 soldats addicionals i desallotja el Louvre i Versalles

2 min
Soldats francesos patrullen a prop del Museu del Louvre a París. REUTERS/GONZALO FONTS

ParísDesprés de l'atemptat jihadista de divendres en un institut públic d'Arràs, al nord del país, en què un professor va morir apunyalat, França ha reforçat la seguretat. El govern ha elevat al nivell màxim l'alerta terrorista i ha desplegat 7.000 soldats addicionals. Segons el ministeri de l'Interior francès, els serveis d'intel·ligència no han detectat una amenaça terrorista concreta, però la situació a Israel i Palestina multiplica les possibilitats de nous atemptats. El titular d'Interior, Gérald Darmanin, ha parlat aquest dissabte d'una "atmosfera de jihadisme evident".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Durant l'inici del cap de setmana hi ha hagut diferents incidents, com la detenció d'un home fitxat per la policia com a islamista radical que amenaçava viatgers al metro de París amb un tros de fusta punxegut. També s'han hagut de desallotjar per amenaça de bomba –que ha resultat ser falsa– dos dels llocs més visitats a França, el Museu del Louvre i el Palau de Versalles. Les evacuacions dels milers de visitants s'ha fet sense incidents, tot i la preocupació d'alguns turistes, tal com s'ha vist en imatges difoses a X (ex-Twitter). La Gare de Lyon també ha estat desallotjada, en aquest cas per una maleta abandonada.

França també ha reforçat la vigilància policial als llocs de culte jueus, així com en escoles i instituts. A més a més, durant el cap de setmana ha desplegat 3.000 agents per evitar incidents durant els partits de la Copa del Món de rugbi, que s'està jugant a França i que mou milers de persones.

Sota el radar policial

Davant les crítiques polítiques, especialment de l'extrema dreta, per no haver evitat l'assalt de divendres a l'institut d'Arràs, el ministre de l'Interior ha afirmat que "no hi ha hagut errors dels serveis d'intel·ligència". El presumpte terrorista, un jove islamista radical de 20 anys nascut a la província russa d’Ingúixia, estava sota el radar policial, amb escoltes telefòniques incloses, però el seguiment no va permetre evitar l'atemptat.

La seva família, en territori francès des del 2008, havia demanat l'asil a França però se li havia denegat. L'expulsió, però, no s'havia fet efectiva, tot i que bona part de la família està fitxada per la seva radicalització. El germà gran del presumpte terrorista fins i tot és a la presó, condemnat per preparar un atemptat. Divendres la policia va detenir onze persones més relacionades amb l'atemptat, entre ells dos germans més de l'autor dels apunyalaments, la seva mare i el seu oncle. Darmanin ha explicat que des del 2017, 800 estrangers radicalitzats han estat expulsats de França.

stats