Obituari
Internacional Europa 25/07/2022

Mor als 77 anys David Trimble, un dels coarquitectes de la pau a Irlanda del Nord

Va ser el primer ministre de la província, càrrec que va ocupar entre 1998 i 2002

3 min
David Trimble, en una imatge de finals dels anys 90, quan es negociaven els acords de pau per a Irlanda del Nord.

LondresDavid Trimble, ex primer ministre d’Irlanda del Nord i un dels coarquitectes dels Acords de Pau de Divendres Sant (1998), ha mort aquest dilluns als 77 anys. Trimble, un representant de la línia dura favorable a la corona britànica, va ser el primer polític de la província que va ocupar el càrrec, entre els anys 1998 i 2002, després que es fes viable la proposta d'un govern compartit. Trimble va ser un unionista convençut que, malgrat tot, amb els pas dels anys es va atrevir a comprometre’s per arribar al final de la violència, i va portar el seu Partit Unionista de l’Ulster (UUP) a la taula de negociació de Stormont, la seu de l’assemblea. Segons el comunicat en què la família ha anunciat el decés, Lord Trimble ha mort després d’una breu malaltia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Bertie Ahern, ex taoiseach (primer ministre irlandès), ha lloat el paper que va tenir Trimble a l’hora d’acabar amb el període de més de tres dècades de violència, des de mitjans dels anys seixanta fins a finals dels noranta: "Crec que la història el recordarà com un polític que, en un moment realment difícil, quan estàvem intentant acabar amb 30 anys de violència, malgrat tot, es va aixecar i va comprometre el seu nom amb l’acord”. La seva acció decidida en favor de la pau li va valer el premi Nobel, conjuntament amb el nacionalista John Hume, llavors líder del Partit Socialdemòcrata i Laborista.

La posició de Trimble va anar variant al llarg dels anys. De fet, inicialment Trimble es va oposar a un primer intent de pau negociada, el que va tenir lloc a principis dels anys setanta a Sunningdale Park, quan el 9 de desembre de 1973 es va fer un primer intent d’arribar a un pacte per a un acord de govern compartit i un consell transfronterer d'Irlanda.

La seva implicació en els Acords de Pau de Divendres Sant no va tenir una gran recompensa política. El seu lideratge, tant del partit com de la regió, va acabar a les eleccions generals del 2005, quan els unionistes de l'Ulster van perdre la seva posició dominant i van passar a ocupar la segona posició, que encara ocupen, davant del Partit Unionista Democràtic, DUP, del doctor Ian Paisley, el mateix radical unionista que acabaria formant part del govern de qui havia estat un dels màxims dirigents de l’IRA, Martin McGuinness. Davant del “no ens rendirem” d’un Paisley que no volia participar dels acords en aquells finals dels noranta, Trimble semblava un moderat i un home massa disposat a comprometre's fins i tot en l'era post-Troubles (nom amb què es coneix el conflicte nord-irlandès).

El seu viatge polític va ser molt notable. De l’home que havia comandat les barricades durant les marxes de l’orde d’Orange, a Drumcree, va acabar sent vist com un estadista. L’any 2007 es va unir al Partit Conservador britànic. La seva dona, Daphne, i un dels seus fills, Nicholas, que és conseller a Lisburn i Castlereagh, han continuat vinculats a l’UUP, però.

Tot i que en general era socialment conservador, Lord Trimble va admetre el juliol del 2019 que havia canviat la seva posició en relació amb el matrimoni entre parelles del mateix sexe després que una filla seva, Victoria, es casés amb la seva xicota el 2017.

Lord Trimble es va unir a l'oposició al Protocol d'Irlanda del Nord del Brexit i, el 2021, va participar juntament amb la líder del DUP, Arlene Foster; el líder de l'UUP, Steve Aiken, i altres destacats unionistes en una impugnació legal al tractat posterior al Brexit, ja que, segons la seva argumentació, el protocol incompleix l'Acta de la Unió i l'Acord de Belfast.

L'última aparició pública de Lord Trimble es va produir a finals d'aquest mes de juny a la Queen's University de Belfast. Trimble es va guanyar el respecte, entre altres, de Tony Blair. Havia nascut a Belfast el 15 d’octubre del 1944.

stats