Internacional Europa 02/03/2023

Moscou acusa Ucraïna d'enviar sabotejadors "terroristes" al seu territori

Putin parla a la televisió d'"atac terrorista" mentre que Kíiv ho qualifica d'operació "clàssica de falsa bandera"

4 min
Imatge diurna de la destrucció causada aquesta passada nit per un atac rus a Zaporíjia.

LondresEl portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha informat aquest dijous que les forces de seguretat russes han intercanviat trets amb un suposat grup de sabotatge ucraïnès que hauria llançat en les passades hores una incursió transfronterera a la regió de Brianks i Kursk, causant almenys un mort. Immediatament després de l'anunci de Peskov, en declaracions a la televisió russa, el president Vladímir Putin ha al·legat que les forces ucraïneses havien dut a terme el que ha titllat d'atac "terrorista" i ha denunciat alhora que havien obert foc deliberadament contra civils. Bombardejar des de fa un any indiscriminadament la població ucraïnesa i la destrucció sistemàtica de les infraestructures civils del país veí, però, és el que Putin, en la mateixa al·locució televisada, ha tornat a qualificar de tasca de "protecció contra els neonazis i terroristes" que duu a terme l'Exèrcit rus.

La suposada acció de sabotatge ha sigut qualificada per Kíiv d'operació de "falsa bandera" i de nova "provocació" del Kremlin. Mikhailo Podoliak, conseller del president Volodímir Zelenski, ha assegurat al seu compte de Twitter: "La història sobre el grup de sabotatge ucraïnès a la Federació Russa és una provocació deliberada clàssica. Rússia vol espantar la seva gent per justificar l'atac a un altre país i la creixent pobresa després d'un any de guerra. El moviment partisà a Rússia és cada cop més fort i més agressiu. Temeu a la vostra resistència".

Putin ha cancel·lat un viatge previst a la regió del Caucas del Nord de Rússia. Aparentment, ha mantingut contactes regulars amb els caps militars i de seguretat. Aquest divendres tindrà lloc una reunió del Consell de Seguretat Nacional de Rússia. Un seguit de vídeos publicats al canal Telegram del Cos de Voluntaris Russos, un grup de russos que lluiten contra Putin juntament amb l'exèrcit ucraïnès, pretenien mostrar les seves tropes a la regió de Bryansk reivindicant l'atac. La veracitat dels vídeos, però, no ha pogut ser ratificada per fonts independents.

"Ha arribat el moment que els russos comuns entenguin que no són esclaus. Aixeca't i lluita!", diu un home armat en un vídeo publicat al canal. Està al costat del que sembla ser un centre mèdic rus. "No apuntem a civils o persones desarmades", diu.

Per la seva banda, Andrii Iusov, portaveu de la intel·ligència militar d'Ucraïna, ha comentat que el Cos de Voluntaris russos lluita contra el règim de Putin i els seus partidaris. "Potser els russos comencen a despertar", ha dit. El grup forma part de la Legió Estrangera d'Ucraïna, formada a l'inici de la guerra.

En relació amb la suposada acció, els mitjans estatals russos han assegurat que "desenes de persones armades" s'han infiltrat en dues localitats i han pres fins a sis persones com a ostatges. El poble més afectat ha sigut Lubetxanie, a la regió de Bryansk. Les mateixes informacions asseguren que “els sabotejadors han disparat contra un cotxe en marxa". La víctima mortal hauria sigut conseqüència d'aquests trets, segons Alexandr Bogomaz, governador de Bryansk. Inicialment, s'havia afirmat que els combatents havien obert foc en un autobús escolar, però això ha sigut posteriorment negat per altres funcionaris locals, que han recordat que les escoles de la zona estan tancades.

En un altre discurs, que va pronunciar dimarts, Vladímir Putin va demanar al servei de seguretat de l'FSB que reforcés les fronteres russes i intensifiqués la seva repressió contra l'"escòria" recolzada per Occident que, d'acord amb les seves paraules, pretén desestabilitzar Rússia. Immediatament després que es coneguessin les informacions del Kremlin, amb una coordinació perfecta, diferents veus de la línia més dura de Rússia ha sortit a defensar una nova onada de mobilitzacions i a augmentar els atacs amb míssils a Ucraïna.

La destrucció de Kíiv

No és la primera vegada que Moscou denuncia sabotejadors. Al desembre, comandaments de l'FGB van informar que un altre "grup de sabotatge" ucraïnès, format per quatre persones, havia sigut "liquidat" mentre intentava entrar a Bryansk. "Avui, les últimes línies vermelles s'han esborrat a la regió de Bryansk", ha escrit a Konstantin Malofeev, un magnat rus ultraconservador. "El règim terrorista de Zelenski ha de ser destruït a Kíev. Tot el que hem de fer ara és arribar-hi".

Al seu torn, membres autoidentificats del Cos de Voluntaris Russos han refusat la denúncia de Moscou i han assegurat que els informes dels mitjans estatals sobre terroristes ucraïnesos eren propaganda del Kremlin. "Hem vingut a la regió de Bryansk per mostrar als nostres compatriotes que hi ha esperança, que els russos lliures amb armes a les mans poden lluitar contra el règim".

Abbas Gallyamov, un analista polític rus citat per l'agència Tass, ha rebutjat les afirmacions que l'atac era una operació de "bandera falsa" russa destinada a justificar una escalada de la guerra. "És impossible arribar a una refutació més gràfica de la tesi de Putin que 'tot va segons el previst' que la transferència de les hostilitats al territori rus", va dir. De fet, des del final de la Segona Guerra Mundial, Vladímir Putin s'ha convertit en el primer líder del Kremlin que ha estat testimoni d'atacs enemics al territori rus.

La informació d'aquets dijous segueix a una onada d'atacs amb dron al sud i l'oest de Rússia aquesta setmana. A més, dimarts, Moscou va denunciar un altre atac contra una infraestructura de Gazprom a 70 quilòmetres al sud de Moscou.

Al centre de Bakhmut

Mercenaris de Wagner al centre de Bakhmut (02.03.2023)

D'altra banda, el fundador del grup de mercenaris Wagner ha afirmat també aquest dijous arribat gairebé al centre de Bakhmut, l'estratègica ciutat del Donbass que fa mesos que el kremlin intenta conquerir. En un post de Telegram, el servei de premsa d'Ievgeni Prigozhin, fundador de Wagner, el cita dient: "Els nois estan fent el ximple, gravant vídeos casolans. Ho han portat aquest matí de Bakhmut, pràcticament el centre de la ciutat". Al vídeo apareixen homes uniformats aixecant una pancarta de Wagner a dalt d'un edifici de diverses plantes semiderruït. Un dels homes hi balla, amb una guitarra a la mà, en referència al sobrenom informal dels Wagner d'Els Musics.

Wagner ha encapçalat l'assalt rus a Bakhmut, ciutat que abans de la guerra tenia una població de 75.000 habitants. Els últims mesos ha avançat de manera constant però progressiva pels afores. La seva conquesta posa en perill les línies de subministrament d'Ucraïna. Aquesta informació de Wagner, però, no s'ha pogut verificar de forma independent. Les imatges, amb tot, resulten prou eloqüents.

stats