Internacional Europa 08/05/2023

Rússia intensifica l'atac a Bakhmut per intentar fer-la caure pel Dia de la Victòria

Moscou llança una altra pluja de bombes a tota Ucraïna i destrueix un gran magatzem de la Creu Roja a Odessa

ARA
4 min
L'interior d'un apartament danyat per les restes d'un dron rus abatut durant un atac nocturn a Kíiv

BarcelonaRússia intenta, des de fa setmanes, fer caure del tot la ciutat de Bakhmut, que ja està pràcticament tota en mans seves, per poder celebrar un triomf militar, encara que sigui simbòlic, durant el Dia de la Victòria, demà dimarts 9 de maig. La festa nacional russa, que commemora la victòria de l'URSS sobre els nazis el 1945, arriba aquest any enmig d'una gran tensió, a l'espera de la contraofensiva militar ucraïnesa, que ha portat a cancel·lar els actes de celebració en diverses ciutats russes, i també d'una cruenta batalla per Bakhmut, al Donbass, que s'allarga des de fa mesos, però que tot i així s'intenta vendre com una prova del poder militar rus. Els combats són carrer per carrer, edifici per edifici. Diumenge, de fet, Moscou celebrava la captura de "dues illes de cases més".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Per això, aquest dilluns les forces russes a la ciutat han intensificat els bombardejos sobre la localitat, ja pràcticament destruïda, en un intent per fer-la caure abans de dimarts. El grup de mercenaris Wagner continua liderant l'ofensiva, després que el Kremlin accedís a les demandes del seu líder, Ievgueni Prigojin i els assegurés que els enviarà tota la munició que necessiten, segons va dir aquest cap de setmana el mateix Prigojin. L'oligarca rus –que havia amenaçat amb retirar les seves tropes de Bakhmut si no rebia munició– assegurava divendres que només els queden 2 quilòmetres, de 45, per aconseguir el control total de la ciutat i que l'objectiu era fer-la caure coincidint amb el Dia de la Victòria. Aquest dilluns ha afirmat que els seus homes continuen avançant a poc a poc (uns 130 metres) i que ja han començat a rebre la munició que demanaven. "Segons la informació provisional, estem començant a rebre munició", ha afirmat Prigojin en un missatge a través de xarxes socials. Però ha afegit: "Encara no ho hem vist a la pràctica".

A més d'incrementar el setge sobre Bakhmut, la vigília del Dia de la Victòria ha estat marcada per una nova pluja de míssils sobre diverses ciutats d'Ucraïna que han deixat cinc ferits a Kíiv. Rússia també ha llançat aquest dilluns fins a 60 drons de fabricació iraniana sobre diverses zones d'Ucraïna, però la defensa aèria ucraïnesa ha aconseguit abatre'ls tots. 36 es dirigien a la capital, però també els han interceptat abans de caure, segons l'alcalde de Kíiv, Vitali Klitxkó.

En el nou atac amb míssils i drons –ja es registra gairebé un atac diari des de fa una setmana– s'han sentit explosions tant a la capital com a la ciutat portuària d'Odessa, a Zaporíjia i a Kherson, totes elles al front sud. A la capital del país va haver-hi dos ferits quan restes d'un dron rus van caure sobre l'edifici de dues plantes on eren, a l'oest de la ciutat, i a Kherson s'han registrat vuit ferits, inclòs un nen de nou anys.

Un edifici residencial a Kíiv danyat durant l'atac rus

Un dels atacs russos ha provocat un incendi en un magatzem de mil metres quadrats de la Creu Roja a Odessa, on hi havia milers de tones d'ajuda humanitària. Segons ha informat l'organització, les instal·lacions han quedat totalment destruïdes i s'ha suspès l'entrega de suport humanitari i alguns dels projectes que té la Creu Roja a la ciutat. En el moment de l'atac no hi havia treballadors ni voluntaris. A més, un altre atac amb míssils ha impactat un hospital mòbil de la Creu Roja a Mikolaiv i part de l'equip mèdic ha quedat inutilitzat.

Al llarg del dia, les alarmes antiaèries han continuat sonant arreu del país, sobretot per alertar de la suposada arribada d'un caça rus armat amb el míssil hipersònic Kinzhal. Kíiv no ho ha confirmat oficialment, però diversos analistes militars ucraïnesos ho donaven per fet. No seria la primera vegada que Moscou utilitza una arma d'aquest tipus per atacar els ucraïnesos. El març del 2022, el ministeri de Defensa rus va assegurar haver utilitzat míssils hipersònics Kinzhal per atacar objectius al país veí, fet que va suposar un nou pas en l'escalada bèl·lica per les capacitats d'aquests míssils, que poden assolir objectius a una distància de fins a 2.000 quilòmetres i transportar càrregues nuclears.

Evacuacions i preocupació a Zaporíjia

A la zona propera a la central nuclear de Zaporíjia, que està controlada per tropes russes, han estat evacuades 1.679 persones, incloses 660 criatures, segons han anunciat les autoritats russes instal·lades a la regió, una de les quatre que Rússia es va annexionar l'any passat. Moscou argumenta aquesta decisió per la suposada contraofensiva que Kíiv llançarà imminentment. El cap de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica, Rafael Grossi, ha advertit que la situació de la central nuclear és "potencialment perillosa", especialment per l'amenaça d'aquest nou rumb del conflicte: s'espera que la nova ofensiva d'Ucraïna es concentri en aquesta regió i en general en el front sud de la guerra, on Volodímir Zelenski vol recuperar terreny fins al mar.

Mentrestant, i en una mostra més de la seva ruptura amb Rússia, Zelenski ha signat aquest dilluns un decret per canviar la data de celebració del Dia de la Victòria al seu país. A partir d'ara, Ucraïna commemorarà l'efemèride el 8 de maig, en lloc del 9, tal com fan els seus aliats occidentals.

"No intimidareu a ningú"

Aquest dilluns també s'han conegut noves dades sobre l'atemptat contra un escriptor rus defensor de la guerra, Zakhar Prilepin, que va resultar ferit aquest dissabte a Rússia quan una bomba va esclatar al cotxe que ell conduïa i va matar el seu assistent. En un primer moment es va dir que el mort conduïa el vehicle, però sembla que va morir precisament perquè viatjava en el seient del copilot i Prilepin era qui anava al volant. La bomba estava adherida sota la roda del copilot. Prilepin, que té les dues cames trencades, ha explicat que tot just acabava de deixar la seva filla, que havia baixat del cotxe poc abans. "No intimidareu a ningú", ha advertit l'escriptor pro Putin aquest diumenge, després de recuperar-se en un hospital. Les autoritats russes afirmen que han capturat el responsable de l'atemptat en una localitat propera i l'identifiquen com a Aleksander Permiakov. L'acusen d'haver detonat la bomba a distància i d'haver-ho fet "per ordres dels serveis secrets ucraïnesos".

stats