Qatargate

El Parlament Europeu destitueix la vicepresidenta Kaili pel Qatargate

La policia belga va trobar més d'un milió i mig d'euros als escorcolls a la seva residència i a la de l'exparlamentari Panzeri

3 min
Imatge dels diners requisats en la investigació del Qatargate

Brussel·lesEl Parlament Europeu ha aprovat aquest dimarts destituir la socialdemòcrata grega Eva Kaili d'una de les catorze vicepresidències per presumptament haver cobrat suborns de Qatar a canvi de defensar la celebració del Mundial de futbol en aquest emirat del Golf. Així, l'Eurocambra ha ratificat l'acord de rellevar-la del càrrec a què havien arribat hores abans els líders dels grups parlamentaris. La justícia belga l'acusa de "participació en organització criminal, corrupció i blanqueig de diners", i les autoritats policials van confiscar més d'un milió i mig d'euros als escorcolls a casa de Kaili i de l'exeurodiputat dels socialdemòcrates italians Pier-Antonio Panzeri.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, ja va anunciar dissabte —l'endemà que la detinguessin— que retirava totes les funcions de Kaili com a vicepresidenta de la cambra comunitària. Tot i això, no podia anar més enllà ni destituir-la sense comptar amb el vistiplau d'almenys dues terceres parts dels diputats. L'Eurocambra no pot retirar l'escó a Kaili i l'única manera que deixi de ser eurodiputada és que ella mateixa presenti la dimissió.

A més de Kaili i Panzeri, entre els quatre detinguts contra els quals s'han presentat càrrecs també hi consta el nom del secretari general de la Confederació Internacional de Sindicats, Luca Visentini. A més, la policia italiana va retenir la dona i la filla de Panzeri i el pare d'Eva Kaili, enxampat in fraganti quan intentava fugir amb una maleta plena de diners en efectiu, així com el marit de la vicepresidenta, que també treballa a l'Eurocambra com a assistent parlamentari.

Aquest dimarts l'advocat de Kaili, Mijalis Dimitrakópulos, ha assegurat en declaracions a una cadena de televisió grega que la seva clienta no ha tingut cap mena de "relació amb el finançament de Qatar". "No hi té res a veure, res de res, explícitament i inequívocament. Aquesta és la seva posició", ha respost el lletrat. També ha explicat que les autoritats belgues no han restringit la llibertat de moviments al pare de Kaili i que "és lliure d'anar a Grècia si vol".

Tal com es pot veure en la declaració de béns anual del Parlament grec, Kaili va duplicar en només dos anys els seus dipòsits bancaris. El 2018 tenia 210.000 euros al banc i, tot i que en teoria els seus ingressos han disminuït, el 2020 va arribar a tenir-ne 461.846 i es va comprar un apartament a Atenes. L'estat grec ha ordenat aquest dilluns l'embargament dels seus béns immobles, comptes bancaris i empreses, i també dels seus familiars.

Schinas diu que només va rebre "bombons i una pilota"

El vicepresident de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, ha defensat aquest dimarts en roda de premsa la seva assistència en la cerimònia inaugural del Mundial de Futbol i, tenint en compte els rumors que havien sorgit al voltant de la seva figura, ha assegurat que només va rebre "una pilota de futbol, una capsa de bombons [que va regalar al xòfer] i diferents records del Mundial". També ha defensat que sempre ha actuat de forma "transparent" i ha insistit que darrere dels seus tuits i declaracions a favor de la celebració del torneig a Qatar no hi ha cap mena de suborn. "Vaig ser-hi com a representant de la Comissió. Era el primer esdeveniment esportiu global postpandèmic i Europa no podia faltar-hi", s'ha justificat Schinas.

Una de les veus que van criticar "les trobades i els elogis" de Schinas va ser la copresidenta del grup de l'Esquerra al Parlament Europeu, Manon Aubry, que va suggerir que també se l'hauria d'investigar. L'ombra de la sospita sobre el vicepresident de la Comissió es va fer una mica més gran quan ahir la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va evitar respondre sobre el viatge de Schinas i es va limitar a respondre una vegada i una altra que totes les "reunions" dels seus comissaris "estan publicades" a la web de la institució. La roda de premsa va acabar amb crits d'un periodista que es queixava que la presidenta de l'executiu fugís d'estudi mentre demanava "transparència". Schinas també va ser el comissari que va impulsar la proposta de facilitar l'expedició de visats a turistes qatarians per entrar a l'espai Schengen que s'havia de votar ahir dilluns al Parlament Europeu i que finalment es va anul·lar pel Qatargate.

Metsola: "Això no s'acabarà aquí"

Abans de la votació d'aquest dimarts, Metsola ha insistit que la cambra comunitària "està cooperant amb les autoritats judicials i policials, tant a Bèlgica com en altres països durant aquests últims dies", i ha assegurat que, juntament amb els diferents grups parlamentaris, han acordat "endurir" les normes de l'Eurocambra. "No ens aturarem i no deixarem res per revisar. No puc predir fins on arribarà la investigació. Només puc dir que això no s'acabarà aquí", ha afirmat la presidenta.

Precisament, dilluns la policia belga va escorcollar la seu de Brussel·les del Parlament Europeu per obtenir les dades necessàries per a la investigació. "Des de divendres, amb el suport dels serveis de seguretat del Parlament Europeu, s'han congelat els mitjans informàtics de deu col·laboradors parlamentaris amb l'objectiu d'evitar que les dades necessàries per a la investigació puguin desaparèixer", va anunciar en un comunicat la Fiscalia belga.

stats